Aquestes estratègies aplicades al sector esportiu sovint toquen temes com l’eficiència energètica, la reducció de la pobresa energètica i la implantació de fonts d’energia sostenibles, que són temes en els quals Ecoserveis hi té molta experiència i són necessaris per al desenvolupament socioeconòmic de les comunitats.
A més, la contribució de l’esport al desenvolupament és reconeguda per les Nacions Unides a l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible. Segons l’ONU, l’esport pot tenir un fort impacte positiu en els següents Objectius de Desenvolupament Sostenible:
- Salut i benestar.
- La qualitat de l’educació.
- Igualtat de gènere.
- Creixement econòmic i accés a oportunitats laborals dignes.
- Reducció de la pobresa i la desnutrició.
- Gestió adequada de l’aigua i sanejament.
- Pau i justícia.
- Producció i consum responsable.
- Protecció del medi ambient i acció climàtica.
- Sostenibilitat de ciutats i comunitats.
- Reducció de les desigualtats.
- Energia assequible i neta.
- Innovació per a una indústria i infraestructures adequades i sostenibles.
Per tant, Ecoserveis està treballant en la consecució d’aquests Objectius de Desenvolupament Sostenible que es defineixen a l’Agenda 2030, mitjançant la promoció d’activitats esportives sostenibles, esdeveniments esportius sostenibles i programes d’educació esportiva.
PlayGreen
Ecoserveis participa en projectes que tracten el desenvolupament a través de l’esport des de 2020. Aquell any, Ecoserveis va començar a coordinar el projecte PlayGreen, dirigit als joves per a la creació d’esdeveniments esportius sostenibles i motivar-los a practicar esport per tal de rebre’n els beneficis socials i ambientals que afecten positivament al desenvolupament de les seves comunitats.
GreenCoach
Actualment Ecoserveis coordina el projecte GreenCoach, que pretén que les federacions i clubs europeus de futbol incorporin estàndards sostenibles i canvis d’hàbits per a la sostenibilitat mitjançant el desenvolupament d’una eina digital intuïtiva i fàcil d’utilitzar per controlar el seu consum i petjada de carboni. Les dades obtingudes sobre la gestió diària sostenible d’un club o instal·lació esportiva ajudaran a valorar les millores i a reproduir els canvis en altres clubs i instal·lacions.
SDG Striker
SDG Striker és un altre projecte coordinat per Ecoserveis que va començar l’any 2021 amb l’objectiu de motivar les federacions i clubs de futbol de diferents països europeus a difondre i assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU provant i avaluant la possible replicació de les millors pràctiques en els seus esdeveniments esportius i infraestructura. Algunes d’aquestes bones pràctiques són:
- La substitució de gespa artificial per alternatives més sostenibles als camps de les instal·lacions esportives noruegues.
- La instal·lació de sistemes d’energies renovables a les instal·lacions esportives portugueses.
- La millora de l’eficiència energètica a les instal·lacions esportives escoceses i la pal·liació de la pobresa energètica a Escòcia amb l’ajuda dels diferents actors esportius.