Continua obert el concurs públic per l’arrendament de “la Casa del Mestre”, llar pilot del projecte TESSe2b

Fins el proper dilluns 11 de març hi ha temps de presentar propostes per al concurs públic obert per l’Ajuntament de Calonge de Segarra per a arrendar l’habitatge de la “Casa del Mestre”, que acull l’única prova pilot a l’Estat espanyol del projecte europeu TESSe2b.

L’habitatge utilitza un innovador sistema modular i de baix cost d’emmagatzematge d’energia tèrmica, desenvolupat en el marc del projecte TESSe2b. L’energia recollida, provinent de fonts renovables com la geotèrmia i l’energia solar tèrmica, s’utilitza per a la climatització en fred i calent i per a escalfar l’aigua de la llar. Això significa que els futurs arrendataris de la “Casa del Mestre” no hauran de pagar per la calefacció, l’aire condicionat i l’aigua calenta sanitària. Malgrat tot, sí que tindran un cost una mica més elevat d’electricitat però aquest es preveu poc significatiu.

A més, durant el temps que habiten la “Casa del Mestre” es recolliran dades sobre l’ús domèstic de l’energia. D’aquesta manera s’avaluarà la viabilitat tècnica i econòmica del sistema TESSe2b. Aquesta informació estarà a disposició de la ciutadania europea quan es facin públics els resultats del projecte.

La “Casa del Mestre”, ubicada a l’entorn de Santa Fe de Calonge de Segarra, és un edifici aïllat, de dues plantes i 135m2 útils, que recentment ha estat totalment reformada. Compta amb un menjador; cuina equipada amb vitroceràmica d’inducció, campana extractora i forn; 2 banys; i 4 habitacions. Es lloga sense moblar.

El projecte TESSe2b
TESSe2b és un projecte de 4 milions d’euros finançat per la Unió Europea a través del programa H2020, l’objectiu del qual és corregir el desajust que sovint es produeix entre l’oferta i la demanda d’energia en edificis residencials. La tecnologia desenvolupada integra tancs compactes d’emmagatzematge d’energia tèrmica (TES) amb materials de canvi de fase (PCM), a més d’incorporar un sistema avançat de gestió energètica intel·ligent programat amb autoaprenentatge.

El projecte ha sigut desenvolupat per institucions de recerca, empreses i organismes provinents de 10 països europeus. Entre elles, l’associació Ecoserveis, encarregada de coordinar l’acció a l’Estat espanyol. A més de l’edifici a Calonge de Segarra, hi ha dues proves pilot més, ubicades a Àustria i Xipre.

S’espera que el sistema TESSe2b permeti un estalvi d’energia de fins al 30%, amb un temps estimat d’amortització de la inversió d’entre 8 i 9 anys.

Pots consultar el plec de clàusules del concurs públic per l’arrendament de la “Casa del Mestre” aquí i veure fotografies de l’habitatge aquí.

Tags: