Green Coach

Nom del projecte: Green Coach
Gener 2020 - Desembre 2022
Pressupost total: ERASMUS+: 399.963 €
Beneficiaris:
  • CLUBS ESPORTIUS DE BASE AMB INTERÈS EN LA SOSTENIBILITAT I EL MEDI AMBIENT
  • ESPORTISTES, FAMÍLIES I PERSONES QUE TREBALLEN ALS CLUBS
  • ORGANITZACIONS AMBIENTALS SENSE ÀNIM DE LUCRE
  • UNIVERSITATS
  • AUTORITATS PÚBLIQUES
Xarxes socials :

Video Promocional de la Green Tool

Descripció

Green Coach és un projecte europeu que té com a objectiu millorar la governança d’associacions esportives de base a través d’una millora de la governança ambiental. Mitjançant l’elaboració d’eines digitals de monitoratge i certificació, d’una sèrie de mòduls educatius adreçats al personal tècnic i esportiu i d’un conjunt d’actuacions fetes a mida, les federacions de futbol de cinc països europeus busquen incorporar criteris de sostenibilitat en el dia a dia dels seus clubs de base.

Aquests programes pilot es desenvoluparan en cinc països europeus entre els anys 2020 i 2022: França, Suècia, Noruega, Lituània i la part francòfona de Bèlgica. Els altres dos socis estratègics són TDM2000, especialitzat en l’educació adreçada a joves, i l’Escola d’Estudis Superior Sant’Anna, que s’encarrega fonamentalment dels aspectes metodològics i de l’estudi comparatiu d’abans i després de les intervencions en els clubs.

Des d’Ecoserveis, líder del projecte, creiem que la indústria de l’esport ha tingut i té una gran responsabilitat en la contaminació del medi i l’impacte sobre la crisi climàtica, especialment pel que fa al transport tant de l’equip tècnic i els jugadors, com també dels seguidors i seguidores del club. Malgrat que, amb el temps, el sector reconeix més àmpliament aquesta responsabilitat històrica, avui en dia les actuacions s’han centrat principalment en grans esdeveniments esportius internacionals. És a dir, pràcticament no s’ha intervingut en el dia a dia dels clubs, ni s’han trobat maneres de replicar el model internacional en el marc local perquè les necessitats són unes altres.

Des d’aquest projecte proposem una eina digital intuïtiva i fàcil d’emprar perquè aquells clubs que ho vulguin, puguin fer un monitoratge dels seus consums, identificar pèrdues i actuar en conseqüència a partir dels resultats observats. Creiem que gràcies a aquesta eina, anomenada GreenTool, els clubs de base podran estalviar diners i al mateix temps contribuir a la lluita contra la crisi climàtica. Segons la seva capacitat de millora, les federacions obtindran un segell distintiu anomenat GreenSeal. Per a promocionar aquesta eina, es desenvoluparà una campanya de comunicació que serveixi per a multiplicar el seu ús entre altres clubs.

Per tant, quant a innovació, aquest projecte promourà un canvi d’hàbits vers la sostenibilitat dins del mateix club, i una presa de consciència entre els usuaris dels camps, piscines i altres instal·lacions i equipaments esportius. A més, s’espera que gràcies a la posada en marxa dels pilots, s’obtinguin noves dades de la gestió diària d’un club o una instal·lació esportiva.

Aquest projecte està íntimament relacionat amb un altre projecte de sostenibilitat i esports anomenat PlayGreen, que també liderem. Si vols formar part de la xarxa d’entitats esportives sostenibles que estem creant o, senzillament, t’agradaria saber com funciona, t’animem a omplir el formulari d’entitats esportives sostenibles aquí.

Participació d'Ecoserveis

Des d’Ecoserveis coordinem els esforços dels i les responsables de RSC (Responsabilitat Social Corporativa) de 5 federacions europees de futbol per tal de definir indicadors, identificar clubs de base i assegurar el bon funcionament de les eines i la visibilitat dels resultats.

Objectius

  • Incorporar la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic en el dia a dia de la gestió d’un club esportiu.
  • Fomentar la millora de les actuacions relacionades amb el transport i el medi ambient dels clubs esportius de base.
  • Afavorir la replicabilitat del model per tal que l’eina tingui transcendència fora del marc d’aquest projecte.
  • Premiar a aquells clubs que més mostrin un compromís cap a la sostenibilitat (GreenSeal).

Projectes relacionats

Socios del consorcio