Green Trail Concept

Nom del projecte: Green Trail Concept
01/01/2023 - 31/12/2025
Pressupost total: 400.000€ totals dels quals 115.035€ son destinats a Ecoserveis - Erasmus + Programs
Beneficiaris:
  • Organitzacions actives en l'àmbit de les carreres de muntanya i trail, la innovació social, la protecció del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic
Xarxes socials :

Actuant per a que les curses de muntanya siguin més sostenibles!

Descripció

El Green Trail Concept està en camí, o millor dit “en el sender” per a aconseguir que el trail running sigui més responsable amb el medi ambient!

El trail running és un esport que practiquen milions de persones, el nombre de curses que es fan cada any a Europa i a tot el món ha augmentat exponencialment. Green Trail Concept és un projecte cofinançat per l’Erasmus+ Programme de la Unió Europea que busca millorar l’organització d’activitats a la muntanya amb la incorporació de pràctiques mediambientals, socials i ètiques més sostenibles en les curses de muntanya.

L’impacte ambiental, social i econòmic dels esdeveniments de trail running

Els esdeveniments de trail running s’han tornat molt populars en les últimes dècades, milers de corredors es llancen als senders cercant una activitat que permet portar un estil de vida saludable i gaudir al mateix temps d’alguns dels paisatges més impressionants que la naturalesa pot oferir.

No obstant això, en tractar-se d’una activitat a l’aire lliure, s’ha de tenir en compte l’impacte ambiental i reduir-lo per a preservar els recursos naturals per a les futures generacions i corredors. L’erosió, la producció de residus, l’alteració d’espècies animals i les emissions del transport són alguns dels impactes que s’han de reduir per a aconseguir una organització sostenible i respectuosa de curses de muntanya. Aspectes socials com la inclusió, la igualtat de gènere i les sinergies amb les comunitats i economies locals també s’han de tenir en consideració per a evitar impactes socials i econòmics negatius en les comunitats d’acollida.

Green Trail Concept: certificació per a esdeveniments de trail running

Green Trail Concept integrarà els principis de protecció mediambiental, inclusió i justícia social en l’organització i gestió de curses de muntanya. El projecte involucrarà als participants, al públic, a les organitzacions esportives i a les administracions públiques en l’adopció de mesures més sostenibles orientades a reduir l’impacte en els espais naturals, àrees protegides i el paisatge social i econòmic que els envolta.

Per a aconseguir aquests objectius, Green Trail Concept desenvoluparà i promourà un sistema de certificació de sostenibilitat de la UE per a planificar, analitzar, supervisar i avaluar l’organització de curses de muntanya, per a proporcionar una avaluació del seu acompliment sostenible i una guia amb les possibles millores.

Al mateix temps, Green Trail Concept proporcionarà una plataforma per a la difusió i comunicació de les millors pràctiques esdeveniments de trail running. Es desenvoluparà durant 3 anys, Green Trail Concept es dirigirà a la comunitat de corredors per a sensibilitzar sobre l’impacte de les seves pràctiques i estimular el canvi de comportament a través de petites accions individuals.

Green Trail Concept reuneix quatre institucions líders amb diferents competències i experiència en temes del trail runninf, sostenibilitat i comunicació científica, la qual cosa permet sinergies i col·laboracions fructíferes: l’Associació Ecoserveis, la Fundació Killian Jornet, GRID-Arendal i ADP Sport Events AB.

Participació d'Ecoserveis

Coordinació del projecte.

Objectius

GreenTrailConcept vol desenvolupar i posar a prova un marc europeu que permeti incorporar la governança de la sostenibilitat mediambiental, social i ètica en les organitzacions i esdeveniments esportius de muntanya.

Alhora sensibilitzar a les organitzacions esportives, als participants i al públic sobre els efectes del canvi climàtic en les àrees naturals i sobre com millorar la sostenibilitat en la pràctica esportiva.

Projectes relacionats

Finançat per

Col·laboradors/socis

Imatges