Les onades de calor són cada cop més freqüents i la majoria de llars no estan preparades per afrontar-les. Un fet que porta a que moltes cases augmentin el consum elèctric durant els mesos d’estiu i que hagin de pagar factures molt més elevades per tal de mantenir una temperatura saludable a la llar.
I és que la majoria d’habitatges no tenen en compte les cada cop més intenses onades de calor. Manquen rehabilitacions pensades a tal efecte, no s’acostuma a tenir en compte la qualitat dels aïllaments, falten elements com ara persianes o ventiladors de sostre i no s’acostumen a tenir en compte coses que poden ser determinants, com ara els colors amb els quals es pinten les façanes exteriors. Tots ells, elements clau per a aïllar les llars d’unes altes temperatures que, cada vegada més, creen problemes de salut a aquells qui no poden mantenir una temperatura fresca dins de casa.
Onades de calor cada cop més freqüents
El 2023 hi va haver un total de vuit onades de calor entre els mesos de juliol i agost, i està previst que aquest número s’intensifiqui de cara els pròxims anys. Les onades de calor no només es preveu que siguin més intenses, sinó que seran més seguides, fent així que, durant els períodes estivals, les temperatures extremes s’allarguin i es mantinguin elevades.
La majoria de llars, però, no apliquen certs consells bàsics per aconseguir una temperatura més saludable a la llar, i la majoria de vegades és per desconeixement. Per tot això, el projecte europeu Cooltorise (emmarcat en l’Horitzó Europa) posa en marxa tallers i activitats centrades en millorar la cultura energètica de la població, per donar eines i que la ciutadania pugui millorar el confort a la llar durant els mesos d’estiu i que les llars puguin estar cada cop més preparades. Consulta aquí l’agenda d’activitats.
Tallers de factures elèctriques i de calor
Consulta aquí tots els tallers i activitats en marxa actualment.
Mapatges: Fem mapes col·laboratius!
La informació és clau, ja que des del coneixement es té més capacitat de decisió. Si sabem com incideix la calor a la ciutat, a la llar, la ciutadania pot decidir en base aquests criteris. Pot tenir-los en compte a l’hora d’escollir una nova llar, pot decidir adquirir equipaments energètics que s’encaminin cap a aquest objectiu, i pot tenir en compte criteris climàtics cada vegada que es fa una renovació a casa.
És per aquest motiu que el Cooltorise no només empodera la ciutadania amb tallers de factures elèctriques, tallers de calor i activitats per a millorar la cultura energètica. El projecte també dissenya activitats de mapatges col·laboratius…
Refugis Climàtics
Un cop sabem més com es reparteix la calor en les àrees urbanes, cal definir punts que puguin proporcionar condicions de confort tèrmic quan es donen episodis de temperatures extremes a les ciutats. Parlem dels refugis climàtics, un concepte que es defineix com un espai que, ja sigui interior o exterior, proporciona confort climàtic i s’activa en situació d’emergència generada per la calor. Es tracta d’oferir opcions principalment a la població a la qual es dirigeixen (sobretot, la més vulnerable a la calor), però cal deixar clar que en cap cas es són considerats equipaments assistencials.
A la vegada, però els refugis climàtics poden tenir utilitat fora d’aquests episodis concrets d’altes temperatures, i tenen més finalitzats adreçades a millorar el confort de la ciutadania.