L’èxit de les alertes d’altes temperatures per a combatre les onades de calor

Una eina per a la resiliència climàtica i per afrontar els canvis del demà

Durant el període estival d’aquest 2023 – de juny a setembre – s’ha implementat una prova pilot d’un sistema d’alertes per a altes temperatures i onades de calor destinat a informar sobre el risc d’altes temperatures a la ciutadania de l’àrea metropolitana de Barcelona, particularment adreçat a les persones usuàries en situació de vulnerabilitat. L’objectiu? Donar eines per adaptar-se i afrontar millor la calor a la llar.

Es tracta d’una acció realitzada en el marc del projecte sobre pobresa energètica d’estiu Cooltorise, finançat pel programa H2020 de la Unió Europea i en el qual participen les Associacions ABD i Ecoserveis.

El sistema d’alertes treballa en base a les prediccions meteorològiques locals i es programa per a la seva activació els dies amb previsió de temperatures que puguin estar per sobre dels 33,5 ºC durant el dia, o bé superiors als 25 ºC de mínima durant la nit (les anomenades nits tòrrides).  En aquests casos és quan s’activaven els protocols d’enviament de missatges que contenen consells domèstics per combatre la calor, així com informació rellevant sobre els serveis que ofereix la ciutat per a fer front a les altes temperatures (com ara la Xarxa de Refugis Climàtics, els PAE, etc.).

Resultats molt positius

El dispositiu implementat aquest estiu ha permès fer arribar missatges alertant sobre les onades de calor a una base de dades de més de 3.000 persones, lliurant un total de prop de quinze mil correus electrònics.

Els missatges han tingut una molt bona acollida. De mitjana, un 36,18% de les persones que han rebut els missatges els han llegit, indicant que, en cada alerta, més de 1.000 persones han pogut beneficiar-se de la informació proveïda pel servei.

De la informació enviada, l’enllaç que ha tingut més consultes a través del sistema d’alertes ha estat el referent a la Xarxa de Refugis Climàtics, especialment quan es va enviar l’alerta per a l’onada de calor de mitjans d’agost.

Una enquesta de valoració en la qual han participat més de 200 famílies ha analitzar la satisfacció dels usuaris del sistema d’alerta. El 84% dels enquestats han considerat que el sistema els ha resultat útil per a adaptar-se i afrontar les onades de calor estivals.

Com de calorós ha estat aquest estiu?

Si bé és cert que les temperatures no han sigut tan elevades com a l’estiu del 2022, es pot afirmar que l’estiu del 2023 també ha presentat temperatures per sobre de la mitjana climàtica.

A destacar hi hauria la nit del 23 d’agost de 2023, en què la temperatura no va baixar dels 29,5 °C a Barcelona. Segons l’Observatori Fabra, aquest hauria estat el rècord històric de temperatura mínima dels últims 100 anys.

A continuació, compartim un recull de les temperatures màximes i mínimes que ha registrat l’Observatori Fabra durant el període estival d’enguany. En el gràfic s’observen les altes temperatures registrades:

 

Una oportunitat per fer front al canvi climàtic en zones urbanes

El sistema d’alertes climàtiques del projecte Cooltorise ha permès posar a prova un nou servei per a l’adaptació i la resiliència climàtica de les famílies i la ciutadania de Barcelona. Aquesta experiència ha tingut uns resultats molt positius que preparen el camí per a seguir desenvolupant eines que empoderin la ciutadania amb informació decisiva per a combatre els efectes del canvi climàtic a la capital catalana. Així doncs, s’espera que eines com aquestes puguin ser implementades en altres municipis per al seu ús en benefici de la ciutadania i dels grups en situació de vulnerabilitat.

Per a més informació sobre el sistema d’alertes i altres activitats de mitigació de la pobresa energètica estival realitzades pel projecte Cooltorise, podeu consultar la web: https://cooltorise.eu/

 

         

 

Tags: