El II Congrés Català de pobresa energètica se celebrarà el 8 i 9 de novembre de 2018 a Barcelona

  • Es preveu que hi participin prop de 500 persones.

Barcelona, 21 de febrer de 2018.- Els propers 8 i 9 de novembre se celebrarà el II Congrés de pobresa energètica. Aquesta segona edició se celebrarà al Centre Cívic de les Cotxeres de Sants de Barcelona. El Congrés està organitzat pels ajuntaments de Barcelona, Sabadell i Badalona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l’Associació Ecoserveis, la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, l’Aliança contra la pobresa energètica i l’Associació  Catalana de Municipis.

El II Congrés Català de Pobresa Energètica serà un espai de debat i reflexió entorn la defensa dels drets energètics, presentant noves solucions a la lluita contra la vulneració de l’accés als subministraments bàsics. El II Congrés oferirà diverses activitats de debat i reflexió paral·leles, en què es tractaran els reptes i dilemes que es presenten al voltant de la problemàtica de la lluita contra la pobresa energètica, fent un breu balanç dels avenços que hi ha hagut a Catalunya, amb l’aprovació i aplicació de la llei 24/2015. Una llei que ha dotat d’eines a les administracions, entitats i moviments socials, per poder avançar en la defensa de l’energia, l’aigua i el gas com un bé bàsic i universal.

El II Congrés abordarà, com a eix central, la necessitat de reforçar les actuacions que ataquin les causes de la vulneració del dret d’accés a l’energia, l’aigua i el gas; el funcionament del sistema elèctric espanyol, la manca de legislació estatal en la protecció del dret als subministraments bàsics, la mala qualitat dels habitatges, l’atur i els baixos ingressos de les unitats de convivència, l’augment del preu de l’habitatge, el desconeixement de la població a l’hora de gestionar els seus subministraments i l’elevat preu de l’energia.

Amb l’organització del II Congrés es reafirma el compromís d’administracions, entitats i moviments socials per defensar l’accés als subministraments bàsics com un bé essencial, lluitant contra la pobresa energètica, que a dia d’avui afecta a milers de catalanes i catalanes. L’organització del II Congrés de pobresa energètica alerta que la pobresa energètica és conseqüència del desenvolupament d’un model d’accés a l’habitatge i als subministraments bàsics que respon a les lògiques de privatització del serveis essencials, que necessita de respostes conjuntes i integrals.

Prop de 400 persones i 80 ponents nacionals, estatals i internacionals van participar en el I Congrés Català de Pobresa Energètica, que es va celebrar a la Fira Sabadell el 3 i 4 de novembre de 2016.