Fa poc, a la darrera reunió del consorci del projecte SDG Striker, a Portugal, es va presentar un dels principals resultats del projecte: unes pautes pràctiques per a incorporar i difondre els ODS (SDG en anglès) a les entitats esportives.
Aquest document, dirigit a entitats esportives, conté recomanacions per als temes més candents de la sostenibilitat en el futbol, com ara l’eficiència energètica, la mobilitat, el consum de l’aigua, les alternatives sense plàstic al material de l’interior de la gespa i el consum d’energies renovables.
Les pautes et permeten explorar en detall 3 programes pilot que tenen l’objectiu d’incrementar la sostenibilitat al futbol europeu i que es poden fer servir com a punts de referència per a iniciar els teus propis projectes similars a la teva entitat:
- Un programa a favor de l’eficiència energètica i la reducció de la pobresa energètica realitzat per la Federació Escocesa de Futbol.
- Un estudi que demostra el potencial i la viabilitat d’instal·lar sistemes fotovoltaics realitzat per la Federació Portuguesa de Futbol.
- Un programa a favor d’utilitzar i avaluar l’ús d’una alternativa sense plàstic al material de l’interior de la gespa per a reduir la contaminació per microplàstics realitzat per la Federació Noruega de Futbol.
Les pautes van acompanyades de 3 seminaris web que amplien i exploren en profunditat cada programa pilot i estableixen directrius per a aplicar les mesures a altres entitats esportives. Els seminaris estan disponibles a YouTube a través dels enllaços següents:
- Programa pilot escocès: Eficiència energètica al futbol: https://www.youtube.com/watch?v=1YvrpjoAhI0
- Programa pilot portuguès: Instal·lació de plaques fotovoltaiques per a autoalimentar les teves instal·lacions esportives: https://www.youtube.com/watch?v=O-M0Sk5AYKk
- Programa pilot noruec: Evita els microplàstics de la gespa artificial dels camps de futbol: https://www.youtube.com/watch?v=YL0i-DirWzg