Un projecte per a la transició energètica i altre sobre pobresa energètica impulsats per Ecoserveis guanyadors del Germinador Social

Dos projectes d’Ecoserveis han estat premiats en el concurs Germinador Social, impulsat per Som Energia i Coop57 per a estimular la creació de models socials innovadors que promoguin nous agents locals en la transició energètica.

Impuls de comunitats energètiques, presentat per Ecoserveis, es un dels quatre guanyadors en la categoria Transició Energètica, dins la qual també s’ha reconegut a l’associació MUTI, espai evolutiu, per “Comunidad energética rural”, a la cooperativa Mujeres con Energía “Xenergía”, i la cooperativa Cotidiana, que va rebre al juliol el premi popular per “Bioclimatiza tu cole”.

RiSE -APP per una Energia Justa, dissenyada per ABD i la nostra organització, és un dels dos projectes premiats en la categoria Pobresa Energètica, dins la qual també s’ha guardonat el projecte “El Apagón”, de l’associació catalana Enginyeria Sense Fronteres (ESF).

Construcció col·lectiva de la cultura energètica

El projecte Impuls de comunitats energètiques busca treballar la relació entre comunitats veïnals i els ajuntaments per a passar d’un model de relacions individuals i majoritàriament desinformades a un model col·lectiu motoritzat per la ciutadania empoderada.

El projecte permetrà establir una metodologia a través de la qual els participants es transformin en agents de canvi per a la transició energètica i se sentin amb plena capacitat per a fomentar la utilització col·lectiva d’energia.

Es desenvoluparà junt amb l’Ajuntament de Sabadell, amb la participació d’una comunitat de veïns. La col·laboració amb el municipi ja s’havia establert de forma exitosa en un projecte previ, “Comunitats veïnals contra la pobresa energètica”.

Una APP per a una energia justa

El projecte RiSE -APP per una Energia Justa forma part d’un programa d’accions més ampli, Energia Justa-Fuel Poverty Group, desenvolupat per ABD i Ecoserveis amb l’objectiu de reduir i combatre la pobresa energètica. La iniciativa premiada pretén fomentar el treball en xarxa i oferir informació i formació de qualitat i actualitzada a entitats que treballen dins d’aquest àmbit, per tal de fomentar-ne l’apoderament en energia.

La iniciativa proposa una aplicació mòbil i web per a l’apoderament energètic i la mitigació de la pobresa energètica que esdevingui una eina útil per a la ciutadania implicada, les associacions veïnals, grups locals de Som Energia i entitats del tercer sector.