Una quinzena de persones debaten sobre renovables i territori a Pujalt gràcies al impuls de TANDEM

La presentació del projecte TANDEM a principis de novembre aplega veïnat de Pujalt, l’Astor i la Guàrdia Pilosa i permet obrir la conversa sobre la idoneïtat de com s’està implementant l’energia eòlica al territori de l’Anoia.

Amb l’objectiu d’estudiar els diferents efectes de les polítiques de transició energètica sobre segments de la societat aquest 3 de novembre s’ha presentat a Pujalt el projecte TANDEM. Una iniciativa finançada amb fons del programa europeu Horitzó 2020 que busca escoltar la ciutadania sobre els efectes que pot tenir la implementació de les renovables en els grups directament afectats i elaborar, finalment, una guia de recomanacions.

La sessió informativa, organitzada juntament amb l’Ajuntament de Pujalt a El Cobert, ha reunit a una quinzena de persones de les poblacions veïnes. Però, a més, ho ha fet en un punt territorial especialment significatiu, ja que el municipi (de poc més de dos-cents habitants) compta amb tres grans projectes eòlics i ha presenciat en els darrers 15 anys com s’hi instal·laven més de cinquanta aerogeneradors.

Anàlisi de l’estudi i fase final

Tot i l’envergadura dels projectes eòlics, mai s’ha citat a la ciutadania de la zona per a poder saber què en pensen, de la implementació. Per aquest motiu, i a posteriori d’aquesta primera sessió, es portaran a terme, a partir de 2024, tres grups de discussió organitzats per l’entitat catalana responsable del projecte, l’Associació Ecoserveis. Unes sessions participatives que volen comptar amb la col·laboració dels diferents grups afectats, així com de la ciutadania local. L’objectiu és involucrar la ciutadania, recollir opinions i elaborar una guia de recomanacions que faci que les polítiques Europees de transició energètica tinguin en compte les afectacions ciutadanes i incorporin, amb el temps, les inquietuds d’aquells que viuen de més a prop la implementació de les renovables.

Es tracta del procés final d’un projecte que porta mesos analitzant les diferents polítiques de transició energètica que s’han implementat al territori i com aquestes han afectat els grups involucrats. En aquest sentit, apuntar que l’anàlisi previ de les polítiques públiques i de l’expansió de l’energia eòlica i solar s’ha fet mitjançant entrevistes amb els responsables d’aquestes polítiques, així com amb representants dels grups i col·lectius que han estat afectats per la implementació d’energia eòlica i fotovoltaica.

Participació ciutadana

La ciutadania de Pujalt i del conjunt de municipis de la zona de l’alta Anoia i Segarra es podran beneficiar de la participació en els grups de discussió que es crearan al municipi aportant la seva visió i experiència i convertint-se així en el centre del debat. Tot, per analitzar com han de ser les polítiques d’implementació d’energies renovables en els pròxims anys. D’aquesta manera, conjuntament amb els responsables del projecte, els membres de la comunitat local i els representants dels diferents sectors afectats podran demanar que aquestes polítiques tinguin cura del territori i tinguin en consideració totes aquelles afectacions negatives que poden provocar en el món rural sobretot en els seus ciutadans.

Més enllà, la participació de la ciutadania local en les sessions participatives serà recompensada pel temps i els esforços dedicats al projecte.

L’Associació Ecoserveis, membre del projecte TANDEM i responsable del cas d’estudi català, fa una crida a la ciutadania de la zona a interessar-se pel projecte i a participar massivament en els grups de discussió. Ecoserveis és una associació sense ànim de lucre que es dedica a la transició energètica des d’una perspectiva justa i igualitària, considerant el territori i totes les persones que en formen part.

Per a més informació es poden consultar els webs sobre l’entitat i el projecte TANDEM.

Per participar als grups de discussió ciutadana (el primer dels quals tindrà lloc el 20 de gener de 2024) us podeu inscriure aquí.