El Sun4All i l’Ajuntament de Barcelona sumen esforços per promoure l’autoconsum energètic

Vista de les plaques solars instal·lades a l’edifici de Barcelona.

Una vintena de les trenta-cinc llars que té l’edifici situat al carrer Borrell han assistit aquesta mes de juny, i de forma presencial, a la primera sessió informativa dirigida als veïns i veïnes del bloc. Una sessió per presentar als inquilins les plaques solars instal·lades a la coberta i que permetran que, d’ara endavant, els usuaris puguin veure reduïda la seva factura elèctrica.

I és que, fins ara, molts veïns del bloc d’habitatge social gestionat per l’Ajuntament de Barcelona desconeixien que, al terrat de l’últim pis, hi havia ja instal·lades plaques solars que els permetran, d’una banda, gaudir dels avantatges de l’energia solar i, de l’altra, estar involucrats en un autoconsum compartit mentre visquin als habitatges del citat edifici barceloní. Unes instal·lacions fotovoltaiques que es formalitzaran un cop els veïns i veïnes de l’edifici firmin tots els acords per beneficiar-se’n i que permetran, segons els primers càlculs, reduir-los la factura elèctrica fins a un 15%.

Implicació del projecte Sun4All

Però, a més de comptar amb plaques fotovoltaiques, l’edifici ha estat seleccionat pel projecte europeu Sun4All per promoure l’autoconsum i veure com es pot promocionar el repartiment d’energia entre la ciutadania. Durant quasi un any (d’octubre de 2022 a juny de 2023) l’edifici formarà part del pla pilot del projecte cofinançat per la Unió Europea. Per tal d’explicar què implica formar part d’aquest projecte Horitzó 2020, Sun4All ha organitzat un pica-pica al primer pis de l’edifici per explicar tots els detalls. I és que, gràcies a la implicació en el pilot del projecte, els veïns i veïnes de l’edifici del carrer Borrell comptaran amb els següents avantatges:

  • Dos assessoraments energètics personalitzats. Un per optimitzar les seves factures d’energia i aigua i un altre centrat en com millorar els usos energètics que tenen a casa. Parlem aquí de millorar hàbits de consum per reduir-lo i, sobretot, d’ensenyar com es pot treure rendiment de la instal·lació que tenen a la coberta del mateix edifici.
  • Instal·lació d’un kit d’eficiència energètica (dins del segon assessorament).
  • Participació a tres tallers energètics.
  • Invitació a una segona visita a un altre tipus d’instal·lació fotovoltaica per veure i conèixer altres models. El Sun4All no sempre promou instal·lacions fotovoltaiques al mateix edifici. També promou que es pugui generar energia solar en un altre punt i que l’edifici en qüestió se’n beneficiï. Per tal d’ensenyar als usuaris quins altres esquemes i tipus d’estratègies hi ha, se’ls convida a visitar altres models d’autoconsum compartit engegats a la ciutat de Barcelona.
  • Inclusió a un canal de missatgeria instantània (bidireccional) per estar informats de les accions i tallers en marxa, però també per donar consells de forma directa. Es parla de notificar quan hi ha molt de sol, quan és bo engegar una rentadora, quan són els pics d’hora punta, etc.
Sessió informativa de grup
Sessió explicativa del projecte Sun4All. 15 de juny de 2022.

La trobada a la primera planta de l’edifici, realitzada el 15 de juny de 2022, ha permès parlar de forma directa amb tots els implicats i rebre els dubtes que podien tenir. En concret, els veïns tenien dubtes de si la implicació al projecte els obligava a canviar de comercialitzadora, si perdrien les bonificacions que alguns reben per ser considerats col·lectius vulnerables o si hi hauria problemes en un futur d’espatllar-se les plaques solars.

Un cop resolts tots els dubtes molts dels assistents han agraït poder formar part del projecte i que se’ls hagi implicat en el procés. Des del projecte Sun4All es valora molt positivament la forta assistència que va haver-hi a la sessió. Una assistència que es deu, principalment, a la gran tasca de difusió feta pels agents tècnics des del projecte a través de cartelleria a l’edifici, trucades als veïns i veïnes i trobades prèvies porta-a-porta amb alguns dels participants.

Sessions individualitzades

Un dels aspectes que més ha despertat l’interès dels veïns i veïnes del carrer Borrell és la participació en les sessions individuals promogudes des del projecte Sun4All. Totes les llars es van apuntar a la llista per formar part de l’assessorament i rebre, a casa, la visita d’un agent energètic que els ensenyi a treure el màxim rendiment de les plaques fotovoltaiques i reduir així les factures elèctriques.

Tal ha estat l’interès que, a la setmana d’haver ofert la sessió informativa, la majoria de veïns havien rebut l’assessorament personalitzat. Unes trobades que han tingut lloc als mateixos habitatges dels participants i que ha permès contactar de manera més directa amb tots els implicats en el pilot.

Un cop realitzades la sessió de grup i les sessions individuals, ara els propers passos impliquen crear el canal de WhatsApp i començar a preparar els aspectes tècnics, com serien firmar els documents relatius a la LOPD i a l’acord de repartiment. També cal assegurar que tota la documentació relacionada amb l’activació dels contractes d’autoconsum està correcte i que es manté una comunicació fluida amb els veïns i veïnes per tots els dubtes que puguin sorgir aquests dies en aquest sentit. Amb tot, s’espera que la documentació es pugui presentar a l’empresa distribuïdora el mes de juliol de 2022.

Mira aquí el vídeo del projecte Sun4All!

Leave a comment