Reptes i oportunitats per millorar les condicions estivals en espais exteriors a Barcelona

L’adaptació dels espais exteriors per a l’estiu s’ha convertit en una urgència creixent, especialment al sud d’Europa, on la calor és més severa. Les inversions, la col·laboració entre entitats i les regulacions constitueixen aspectes clau que requereixen esforços especials per ser abordats.

Com a part de les activitats de Cooltorise, s’han dut a terme una sèrie d’intervencions exteriors en els diferents pilots que participen en el projecte. Aquest article anterior de maig de 2024 proporciona una comprensió més profunda de les intervencions exteriors realitzades en el pilot de Barcelona. En el cas de Barcelona, es van dur a terme quatre processos de co-creació amb comunitats que utilitzaven regularment un espai exterior. Aquests processos van incloure reunions i discussions per identificar les necessitats de l’espai basades en l’experiència dels usuaris i apoderar-los per pensar en solucions per augmentar la seva resiliència climàtica en aquest espai. En aquest article, discutim els reptes clau trobats en les intervencions.

Reptes en aspectes tècnics i socials

Les intervencions van seguir una metodologia de co-disseny innovadora. La prioritat dels participants era tenir ombra. Es va discutir tenir vegetació o estructures d’ombra, principalment.

S’ha constatat que proporcionar ombra és difícil de vegades, i la majoria de les vegades costós. Les solucions proposades centrades en l’ombra es poden dividir en dues categories:

  1. Instal·lar una estructura elevada que cobreixi els raigs de sol, proporcionant ombra i millorant el confort de les persones que utilitzen l’espai a sota.
  2. Plantar arbres, que proporcionen ombra, milloren la qualitat de l’aire i també tenen un major potencial refrescant de l’espai proper.

Els arbres ofereixen majors beneficis en termes de resiliència climàtica que els elements d’ombra artificials. No obstant això, per plantar-los, cal tenir en compte la capacitat del sòl, el temps de creixement i la seva cura. Els dispositius d’ombra com les estructures i pèrgoles ofereixen ombra immediatament però refresquen menys, poden ser costosos i tenen un impacte ambiental més alt.

A part dels aspectes tècnics, algunes solucions es van haver de descartar a causa de les preocupacions dels participants sobre el vandalisme i també sobre la pèrdua d’espai públic útil.

Pel que fa a la implementació, la primera proposta dins de Cooltorise era co-implementar les solucions. No obstant això, en alguns casos, les estructures d’ombra van ser instal·lades per subcontractistes locals per assumir la responsabilitat en qüestions tècniques i de seguretat.

Concretament, 2 intervencions es van finalitzar amb una implementació física real (llibreria Espai Llavors i camp de futbol Cruyff Camp Jordi Alba), mentre que una d’elles està pendent de la seva implementació física (Parc del Pont de Matacavalls) i una altra no es va poder implementar (Centre Cívic Bon Pastor).

Pel que fa al Centre Cívic Bon Pastor, no es va executar perquè les seves necessitats d’ombra no eren viables de cobrir amb una estructura permanent (a causa de limitacions tècniques i reguladores) i l’opció d’ombra desmuntable va ser proporcionada per l’ajuntament de Barcelona durant el procés.

Pel que fa a la llibreria Espai Llavors, la intervenció es va dur a terme amb la implicació dels usuaris a causa del caràcter privat de l’espai i el seu alt compromís amb l’espai i amb el procés. També perquè les solucions seleccionades (ombra, vegetació, elements de confort) eren bastant fàcils d’implementar.

El cas de les dues intervencions a L’Hospitalet (Parc Matacavalls com a espai urbà públic i camp de futbol Cruyff Camp com a espai esportiu públic) va ser més desafiador perquè les estructures d’ombra necessitaven cobrir un espai gran, incloent nous suports i garantint la seguretat, i perquè el període de sequera en 2023-2024 va impedir plantar cap tipus de vegetació. Aquestes intervencions van trigar molt més temps (molts mesos) del que s’esperava perquè vam seguir un esquema inusual no previst prèviament (alguns departaments de l’ajuntament es van implicar durant el procés, així com usuaris de la comunitat, subcontractistes locals i socis de Cooltorise). Aquesta col·laboració va ser molt enriquidora i va obrir el camí per a futurs esquemes similars, però va necessitar una adaptació per part de tots.

És important esmentar que les expectatives dels participants en el procés de co-disseny eren altes. Les comunitats locals tenen un bon coneixement de les necessitats locals i estan disposades a proporcionar idees que es implementin. Hi va haver un procés de selecció de solucions viables dins del projecte, però moltes propostes van quedar sense executar i es van convertir en un actiu per a passos següents més enllà del projecte. Una de les intervencions (Parc Matacavalls) serà implementada físicament amb pressupost municipal propi, a finals de l’estiu de 2024.

Reptes econòmics

També es van plantejar alguns reptes econòmics a l’hora de considerar les solucions. En primer lloc, els fons per a l’execució material disponibles del projecte Cooltorise eren baixos, i només permetien fer petites intervencions, així que l’equip va decidir buscar suport financer extern. En aquest sentit, les solucions que impactaven l’espai públic es van implementar a través d’una nova col·laboració construïda amb el municipi de l’Hospitalet de Llobregat, on l’ajuntament donava suport a les intervencions amb els seus propis recursos tècnics i econòmics. El procés de subcontractació de la instal·lació de l’estructura d’ombra va ser liderat per l’autoritat local, per complir amb els requisits tècnics, de seguretat i econòmics.

Celebració final i oportunitats obertes

Les dues intervencions executades es van tancar amb un esdeveniment final. En el cas de Cruyff Camp, com la comunitat implicada incloïa moltes persones joves, es van preparar algunes activitats pedagògiques. Això va ser útil per vincular la calor percebuda i els fenòmens físics, de manera que poguessin entendre millor com funcionen les ombres en termes de resiliència climàtica. Aquesta sessió de cloenda va comptar amb tots els agents implicats, excepte l’empresa (comunitat local, autoritat pública, socis de Cooltorise). Creiem fermament que això ha obert el camí per a més projectes i oportunitats i per augmentar la visibilitat de la necessitat urgent d’ombra i vegetació en els nostres espais exteriors.

Aquestes accions es van dur a terme en el marc del projecte Cooltorise, finançat pel programa H2020 de la Unió Europea. Cooltorise és un projecte destinat a combatre la pobresa energètica estival i compta amb la participació de l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD) i Associació Ecoserveis com a socis a la regió de Barcelona.

Per obtenir més informació sobre les intervencions en espais exteriors i les activitats de mitigació de la pobresa energètica estival realitzades pel projecte Cooltorise, podeu consultar el lloc web: https://cooltorise.eu/ i donar un cop d’ull al següent vídeo resum:

Tags: