Una nova plataforma de codi obert vol fer les dades més accessibles i permetre que els edificis siguin més eficients energèticament a la UE
Els edificis de la UE representen més d’un terç de les emissions relacionades amb l’energia de la zona, i el 75% d’aquests edificis tenen un rendiment deficient en quant a eficiència energètica. I, tot i els objectius ambiciosos, la taxa anual de rehabilitació es manté estancada en només l’1%, cosa que posa de manifest la necessitat imperiosa d’una transició més ràpida cap a edificis més eficients energèticament parlant. ReLIFE, un projecte finançat pel programa LIFE de la UE amb una durada de tres anys, coordinat per Eurac Research i amb el suport de socis clau com Ecoserveis, té com a objectiu accelerar les rehabilitacions mitjançant la creació d’una plataforma de codi obert amb dades que informin els propietaris d’habitatges, així com a les institucions financeres i a altres actors implicats del sector.
“Els propietaris d’edificis, els inquilins i els gestors sovint no tenen accés a dades accessibles i fiables per prendre decisions energètiques informades. Esperem oferir accés obert a dades d’alta qualitat sobre l’ús de l’energia, el rendiment i el finançament dels edificis per tal de desbloquejar la transformació del parc immobiliari europeu i caminar cap a un futur més sostenible.” – Simon Pezzutto, Coordinador del projecte ReLIFE.
La recent revisió de la Directiva d’Eficiència Energètica (DEE) exigeix una reducció del 11,7% en l’ús d’energia per al 2030, però assolir aquest objectiu requereix d’una acceleració en la taxa i l’abast de les rehabilitacions a tot Europa.
“ReLIFE millora l’accessibilitat, la qualitat i la compartició de dades en el sector de la construcció, capacitant els actors per impulsar l’eficiència energètica i reduir les emissions.” – Francesca Conselvan, Investigadora a e-think.
La plataforma de codi obert del projecte ReLIFE actuarà com un pol centralitzat d’informació essencial sobre edificis a tot Europa. Aquesta eina, fàcil d’utilitzar, oferirà una àmplia gamma de serveis, des d’assessorament financer fins a previsions energètiques i informació tècnica, donant suport a la col·laboració entre bancs, empreses de serveis energètics, propietaris i altres parts interessades. A través de la seva xarxa de quatre socis associats, el projecte ReLIFE també desenvoluparà estudis de casos pràctics per provar i perfeccionar les seves solucions.
Elements clau del projecte ReLIFE:
- Reduir les emissions dels edificis de la Unió Europea mitjançant rehabilitacions energèticament eficients.
- Crear la Plataforma ReLIFE, centralitzada i de codi obert, per oferir dades accessibles i serveis personalitzats, facilitant així una presa de decisions informada en processos de rehabilitació.
- Proporcionar serveis clau dirigits a les parts interessades, incloent-hi previsions, assessorament tècnic i financer.
Sobre ReLIFE
El projecte ReLIFE, coordinat per Eurac Research (l’Accademia Europea di Bolzano), vol fer les dades més accessibles al sector de la construcció de la UE. S’està creant una plataforma fàcil d’utilitzar i de codi obert que actua com una font central d’informació important sobre edificis a Europa, incloent-hi detalls financers i tècnics. Aquesta plataforma ajudarà a diferents grups, com ara entitats financeres, empreses de serveis energètics i propietaris d’edificis, a compartir informació més fàcilment. L’objectiu és augmentar la taxa de rehabilitacions d’habitatges, ajudant a crear un futur més sostenible i eficient per a tothom.
El projecte ReLIFE, que té una durada de tres anys, va començar a l’octubre de 2024 i ha rebut una subvenció total de 1.977.112,84 € de la Comissió Europea, a través de l’Agència Executiva Europea de Clima, Infraestructures i Medi Ambient (CINEA) en el marc del programa LIFE i opera sota l’acord n° 101167067 LIFE-2023-CET.