Arrenca el projecte europeu ASSERT, que estableix les bases per a una acció transformadora contra la pobresa energètica i està especialment dirigit al col·lectiu de persones amb diversitat funcional.
ASSERT és un projecte europeu que ha començat recentment en el marc del programa LIFE que aborda principalment el problema crític de la pobresa energètica entre les persones amb diversitat funcional. L’objectiu del projecte és proporcionar coneixements, competències i habilitats essencials als principals actors implicats, com ara responsables polítics, agents intermediaris i persones directament afectades, assegurant que puguin abordar la pobresa energètica i mitigar-ne els impactes.
El projecte, que s’estarà implementant fins al 2027, respon a la necessitat urgent d’abordar la vulnerabilitat energètica entre les persones amb diversitat funcional, les quals es veuen afectades de manera desproporcionada a causa de les seves necessitats energètiques més elevades i uns ingressos més baixos. Basant-se en la comprensió dels reptes complexos i interseccionals que afronten aquestes persones, l’enfocament del projecte ASSERT posa l’accent en la importància d’una resposta específica i inclusiva que abordi les tres diferents tipologies de públics objectiu (actors polítics, agents socials sobre el terreny i persones afectades), amb l’objectiu estratègic de garantir que ningú quedi enrere en la transició cap a l’energia neta.
Conscient que aquests col·lectius vulnerables (que afronten pobresa energètica i que tenen altres capacitats) sovint manquen del suport i els recursos necessaris per gestionar eficientment les seves necessitats energètiques, el projecte cerca apoderar-los en matèria d’eficiència energètica i ús d’energies renovables per trencar el cercle de la pobresa energètica, que agreuja problemes de salut i desavantatges econòmics. A més, el projecte també té com a objectiu formar i mentoritzar responsables polítics locals i agents intermediaris, dotant-los d’habilitats i coneixements essencials, i donant-los suport per implementar solucions energètiques sostenibles alhora que integren les consideracions sobre la pobresa energètica en marcs polítics més amplis.
Comptant amb l’impuls d’Ecoserveis a Catalunya, així com d’altres socis d’Itàlia, França, Grècia, Xipre, Alemanya, Bèlgica i Països Baixos que aporten expertesa en investigació en energies renovables, disseny de polítiques i implicació comunitària, la iniciativa ha arrencat aquesta tardor a Roma amb la primera reunió de consorci. Un primer diàleg que ha permès centrar-se en els primers passos crucials que portaran a terme els socis, sent especialment significatiu el llançament el 2025 d’una convocatòria de mentoria per a 5 parelles de municipis i intermediaris. Aquesta aproximació original d’agermanament entre intermediaris i municipis té com a objectiu garantir que els materials formatius cobreixin les necessitats dels grups objectiu, mitjançant el co-disseny de recursos amb mètodes participatius. La reunió també va destacar l’estratègia que va més enllà de la millora de l’eficiència energètica per incloure l’adopció de solucions d’energia renovable, especialment adaptades per assistir persones amb diversitat funcional que pateixen la pobresa energètica.
A més d’aquest programa de mentoria, ASSERT durà a terme una sèrie d’activitats, com ara una investigació sobre la interrelació entre les dues dimensions (pobresa energètica i diversitat funcional) del projecte i un servei d’assistència tècnica directa i personalitzada a cada una de les 5 parelles de la mentoria per permetre analitzar les mancances en coneixements i capacitats, i dissenyar conjuntament una formació a mida que els doni suport en les seves activitats sobre el terreny i en la formulació de polítiques.
Sense oblidar la part més formativa, cal destacar que el projecte desenvoluparà tres cursos de formació especialitzats dirigits a les necessitats específiques de cada grup objectiu, sent una formació especialitzada per a responsables polítics sobre els detalls de la transició energètica neta, centrada en abordar la pobresa energètica i la seva intersecció amb la diversitat funcional. Aquesta formació garantirà el desenvolupament de polítiques inclusives i integradores; una altra la que oferirà un programa de formació per a treballadors de primera línia en l’àmbit sanitari i/o dels serveis socials, per millorar la seva capacitat d’assistir les llars afectades per la pobresa energètica i orientar-les cap a solucions energètiques rendibles, incloent-hi l’ús d’energies renovables; i, finalment, una tercera centrada en oferir recursos dissenyats per apoderar persones amb diversitat funcional, ajudant-les a gestionar de manera més efectiva les necessitats energètiques de les seves llars.
* Cofinançat per la Unió Europea. No obstant això, els punts de vista i opinions expressats són només els de l’autor o autors i no reflecteixen necessàriament els de la Unió Europea o l’Agència Executiva Europea del Clima, les Infraestructures i el Medi Ambient. Ni la Unió Europea ni l’autoritat finançadora poden ser considerades responsables d’ells.