El canvi en els requisits d’accés del Bo Social permet que més llars se’n beneficiïn

El Consell de Ministres ha aprovat aquest mes d’octubre un Reial decret llei per protegir més els usuaris de la crisi energètica i donar així compliment a 18 de les 73 mesures del Pla Més Seguretat Energètica (Plan +SE). La mesura s’aprova després que el mes de març el Govern central modifiqués el Reial decret de 2017 pel qual es regulava la figura del consumidor vulnerable i els criteris d’accés al bo social. Tots aquests canvis permeten que, d’ara endavant, siguin més els beneficiaris de la bonificació.
Sempre que es compleixin els requisits establerts hi ha els següents tres tipus de perfils: Un és el de famílies treballadores amb baixos ingressos afectades per la crisi (amb bonificació del 40%), i els altres dos són els usuaris en situació de vulnerabilitat (65% de bonificació) i els usuaris en situació de vulnerabilitat severa (que reben fins a un 80% de bonificació). El detall es pot veure en les següents infografies que hem creat des de Ecoserveis per a facilitar la comprensió dels nous criteris d’accés.

Totes les noves mesures estaran vigents fins al 31 de desembre de 2022. Fins a aquesta data també es manté la impossibilitat de tallar el subministrament a totes les persones o llars acollides a la prestació del bo social.

A més, i gràcies a la nova norma publicada en el BOE, es retalla el temps de tramitació de 15 a 10 dies i les comercialitzadores estan obligades a enviar a tots els seus clients de mercat regulat una carta en la qual es detallin totes les noves condicions relacionades amb el bo social.

Tota la informació sobre els criteris d’elegibilitat i tramitació està actualitzada en https://www.cnmc.es/bono-social

Qui pot demanar el Bo Social

Al text publicat al BOE s’estableix que els usuaris podran sol·licitar el bo social si compleixen algun dels següents requisits:

Per què és important sol·licitar-lo?

Perquè és una mesura de protecció. La seva aplicació implica una reducció en l’import de les factures del servei elèctric per a les llars elegibles.

Com es gestiona?
  • La informació sobre el bo social ha de ser clara, actualitzada i ha d’estar disponible no només en format digital sinó també en paper. Els canals de difusió s’han d’ampliar i reforçar més enllà de la comunicació a través d’Internet, perquè hi ha col·lectius amb dificultats per a accedir als canals digitals. Les administracions locals i els punts de servei de les companyies comercialitzadores d’electricitat han de facilitar i promoure l’accés dels usuaris/es a la bonificació.
Comprova si pots sol·licitar el bo social elèctric

Leave a comment