Mitigant el canvi climàtic a través de l’Aprenentatge Servei Comunitari Ambiental

Aquest curs a Ecoserveis hem tingut la sort de coordinar i implementar un projecte sobre Aprenentatge Servei Comunitari (ApS) Ambiental enfocat a l’emergència climàtica a alumnes de 4t d’ESO. Front a l’expectativa de trobar-nos un alumnat interessat per la temàtica i predisposat a prendre la iniciativa i participar-hi activament, vam ensopegar amb una realitat: les joves no són homogènies ni podem fer un retrat generacional monolític a partir de figures com la Greta Thunberg. No totes les joves participen de la Marxa pel Clima, els hi interessa el canvi climàtic ni veuen la necessitat d’actuar amb urgència. Però per què?

Les classes varen avançar i vam entendre que, per descomptat, saber si li agrades a alguna altra persona de la classe, si has aprovat castellà o si podràs quedar en sortir de l’escola eren temes molt més importants que el canvi climàtic. I, en certa manera, “ho havien de ser!”. Si la majoria de persones adultes amb qui ens relacionem veuen el canvi climàtic com un concepte eteri, poc definit, complex, necessari (algunes) però massa difús, per què posicionem i encasellem a tot un grup generacional? Hi ha una idealització i esperança arrelada en el moviment juvenil que reclama que es prengui responsabilitat sobre el món creat, però el romanticisme instaurat en què elles canviaran el món és una falta de responsabilitat global, una idealització simplista d’una realitat complexa i posa una pressió a persones joves que, potser ni estan interessades en la temàtica.

Per aquelles desconegudes de l’Aprenentatge Servei (ApS), es tracta d’un programa on l’alumnat es forma en una temàtica i després ofereix un servei desinteressat a un grup de persones. Una de les temàtiques és l’ambiental i, dins d’aquesta, hi ha subtemes. Cada ApS és diferent, i des d’Ecoserveis vàrem idear un per donar eines a persones joves perquè fessin propostes polítiques a nivell climàtic. Amb ell, vam aconseguir transformar frases com “quin rollo” en propostes com “posar panells solars a l’escola“, manifestant així la importància dels ApS climàtics en l’educació de les joves. I és que no totes podem ser la Greta Thunberg, però el canvi necessari per mitigar el canvi climàtic passa per crear una societat civil educada i apoderada per ser agents de canvi en el nostre entorn.

Aquest article és una adaptació de l’article publicat per Cristina Bajet a la revista Estris.

  • Pots consultar la guia per l’Aprenentatge i Servei Comunitari Ambiental per a la Mitigació del Canvi Climàtic amb Joves aquí
  • Pots consultar els vídeos amb les recomanacions extretes de l’Aprenentatge i Servei Comunitari Ambiental aquí