Esport i sostenibilitat ambiental: noves eines a disposició dels clubs i associacions esportives gràcies al projecte internacional “GreenCoach”

El desenvolupament en els darrers anys d’una conscienciació generalitzada sobre l’impacte dels grans esdeveniments públics ha portat el món de l’esport a esdevenir el portador de missatges i comportaments a favor de la sostenibilitat ambiental.

El projecte internacional “Greencoach – Incorporant la sostenibilitat a la governança de les organitzacions esportives”, realitzat per un consorci format per Ecoserveis (Espanya), coordinador del projecte; TDM 2000 International; Scuola Superiore Sant’Anna di Studi Avanzati (Itàlia); Associació Noruega de Futbol (Noruega); Associació de Clubs Francòfons de Futbol (Bèlgica); Federació Sueca de Futbol (Suècia); Federació Lituana de Futbol Base (Lituània); Federació de Futbol Francesa (França); ha donat material a aquesta nova consciència.

Cofinançat per la Comissió Europea en el marc del Programa Erasmus+ Sport, el projecte promou la gestió ambientalment eficient dels clubs esportius i dels esdeveniments que creen, promovent la sostenibilitat com a tema central en el dia a dia de les seves activitats.

Un element central d’aquest procés va ser el desenvolupament d’una eina per controlar el consum i l’impacte ambiental d’un club esportiu no professional. A través d’aquesta plataforma, és possible fer un seguiment i treballar per reduir les emissions i l’impacte en el medi ambient derivats de les activitats pròpies. L’eina és gratuïta i està disponible al següent enllaç: https://www.greencoacherasmus.eu/green-coach-tool/.

Per estimular la conscienciació de les organitzacions esportives sobre la petjada ambiental i la sostenibilitat als centres esportius, alhora que fomentar un comportament responsable i conscient generalitzat, també s’han elaborat dos manuals que contenen activitats d’educació no formal per a joves futbolistes i directius de clubs esportius. Les publicacions tenen com a objectiu estimular la reflexió individual i l’autoconeixement per trobar solucions per millorar el propi impacte ambiental i promoure l’adopció de solucions sostenibles per part de la direcció dels clubs esportius.

Els manuals estan disponibles gratuïtament en anglès, francès, lituà, suec i noruec a: https://www.greencoacherasmus.eu/tools/educational-tools/

Ecoserveis, com a coordinador del projecte, és l’associació encarregada coordinar els esforços dels responsables de RSC (Responsabilitat Social Corporativa) de les 5 federacions europees de futbol participants del projecte per tal de definir indicadors, identificar les tasques necessàries per complir els objectius proposats, assegurar el compliment d’aquests objectius, assegurar el bon funcionament de les eines i assegurar la visibilitat dels resultats.

Marc Vallverdú

Associació Ecoserveis