El projecte europeu LIFE RENOVERTY ha completat els seus Fulls de Ruta per a la Rehabilitació Rural, una eina clau per facilitar la rehabilitació energètica d’habitatges a les zones rurals de set països de la Unió Europea. Unes guies pràctiques per impulsar la rehabilitació en aquests entorns que es poden consultar en català en una versió més completa i dirigida a tots els actors implicats, i en una altra versió més útil i sintetitzada destinada especialment ciutadania. Totes elles ofereixen solucions tècniques, financeres i legislatives adaptades a les necessitats dels propietaris rurals, contribuint a la lluita contra la pobresa energètica i als objectius climàtics establerts des de la Unió Europea. A més, aquest mes de març, i després de presentar les conclusions del que s’ha estat treballant a Osona i el Lluçanès, el RENOVERTY obre una convocatòria perquè nous municipis puguin sumar-se al procés de co-creació i replicar els Fulls de Ruta per a la rehabilitació en entorns rurals.
I és que l’eficiència energètica s’ha consolidat com un pilar fonamental en les polítiques de transició ecològica. Amb aquest objectiu, el projecte ha treballat estretament amb grups d’acció local en set regions europees: Sveta Nedelja & Žumberak (Croàcia), Tartu (Estònia), Bükk-Mak & Somló-Marcalmente-Bakonyalja Leader (Hongria), Zasavje (Eslovènia), Parma (Itàlia), Coimbra (Portugal) i Osona (Espanya). Aquesta col·laboració ha permès adaptar les recomanacions a les particularitats de cada territori, abordant reptes específics que sovint són ignorats en les polítiques generals d’eficiència energètica.
Un problema estructural a les zones rurals
El 35% dels edificis europeus tenen més de 50 anys i el 75% continuen sent energèticament ineficients, responsables del 40% del consum energètic de la UE i del 36% de les emissions de CO₂. Les comunitats rurals pateixen especialment aquestes deficiències, ja que els habitatges solen ser antics, aïllats i amb infraestructures obsoletes. A diferència de les àrees urbanes, moltes llars rurals encara depenen de combustibles fòssils com el carbó o el gasoil, amb poques opcions d’accés a energies renovables.
Els Fulls de Ruta del RENOVERTY responen a aquesta problemàtica amb un enfocament pràctic que simplifica el procés de rehabilitació, abordant obstacles com la complexitat administrativa, el finançament limitat i la manca de professionals especialitzats. L’objectiu és que els propietaris rurals puguin planificar rehabilitacions adaptades a les seves necessitats i pressupostos.
Una eina per a la transició ecològica
“Amb aquests Fulls de Ruta, estem donant als propietaris rurals les eines que necessiten per ser participants actius en la transició ecològica d’Europa, fent que la renovació sostenible sigui factible per a totes les comunitats”. – Mara Oprea, coordinadora del projecte RENOVERTY.
Per la seva banda, Sergio López, responsable de projectes a la LAG Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central, subratlla la importància d’aquesta iniciativa: “No estem parlant d’una despesa, sinó d’una inversió en rehabilitació. Cada euro destinat a la rehabilitació energètica i a la lluita contra la pobresa energètica tindrà un retorn en el futur. Aquest esforç reforçarà la resiliència econòmica i contribuirà a la sostenibilitat dels nostres territoris. Tot i que els beneficis immediats poden no ser visibles, l’impacte a llarg termini, especialment en les zones rurals, serà significatiu”.
Els Fulls de Ruta no només ofereixen marcs d’actuació per a la rehabilitació energètica, sinó que també posen el focus en la col·laboració amb municipis, inversors i entitats locals per garantir una implementació efectiva. A més, estan alineats amb la Directiva d’Eficiència Energètica dels Edificis de la UE, incorporant els objectius de descarbonització i els objectius obligatoris relacionats amb aquests processos.
Cap a una Europa més sostenible
Amb aquesta iniciativa, el RENOVERTY vol garantir que les comunitats rurals no quedin enrere en la transició cap a un model energètic més eficient i respectuós amb el medi ambient. A través d’aquests Fulls de Ruta, es facilita l’accés a la informació i a les eines necessàries perquè els propietaris d’habitatges puguin dur a terme reformes adaptades a les seves necessitats i contribuir, alhora, a la neutralitat climàtica de la Unió Europea pel 2050.
Amb tot, el projecte obre ara una convocatòria dirigida a tots aquells municipis interessats en participar del procés de co-creació dels Fulls de Ruta per a la rehabilitació energètica d’edificis rurals. Troba aquí tots els detalls relacionats amb la convocatòria.