XXI FES: Traçant rutes cap a la transició energètica ecofeminista
El Fòrum de l’Energia Sostenible arriba a la seva vintena-u-nena edició en 2019 com a espai de reflexió al voltant de l’ús sostenible de l’energia, les energies renovables i la promoció de l’ús i l’accés a l’energia com a dret.
Al llarg de les dues darreres dècades, l’Associació Ecoserveis ha promogut el debat de professionals, tècniques i tècnics i de la ciutadania sobre aspectes com les eines i serveis per a generar i fer un ús eficient de l’energia a la llar, l’electricitat “verda”, la comunicació de l’energia, les xarxes intel·ligents al servei de les persones i les comunitats, reducció de despeses a les factures de les empreses o la mobilitat sostenible. Aquest any, la reflexió posa el focus el rol de les dones i la qüestió de gènere en el món energètic.
L’actual model energètic és el principal causant del canvi climàtic i està fortament arrelat a desigualtats geopolítiques i locals. La transició energètica que cal fer cap a energies renovables no només ha de tenir en compte la vessant tecnològica sinó que ha d’anar acompanyada d’una transició social i canvi de valors. Si bé l’era de l’energia fòssil està estrictament lligada a relacions de poder heteropatriarcals, el nou model energètic presenta una oportunitat per a renovar els valors associats a les noves tecnologies. Però, quins són els reptes davant dels quals ens trobem? Quines són les tendències actuals i com s’enfronten des dels diferents sectors socials? El FES 2019 pretén estimular la reflexió al voltant d’aquestes i altres interrogants i oferir informació i eines per a afavorir una idea compartida i sostenible d’on som, on volem anar i com volem arribar al nou model energètic.
CONFERÈNCIA INAUGURAL
- Ecofeminisme en el model energètic que volem.
Alba del Campo, Mesa de Transición Energética de Cádiz.
REPTES I SOLUCIONS PER LA TRANSICIÓ ENERGÈTICA ECOFEMINISTA
Modera: Cristina Ramos, Ecoserveis.
- L’estat de gènere a Barcelona: reptes compartits entre el feminisme i ecofeminisme i el potencial camí per solucionar-los. María Palomares, Calala Fondo de Mujeres.
- La visió acadèmica: reptes i solucions per a la transició energètica ecofeminista. Louisa Jane Di Felice, Institut de Ciència i Tecnologia (ICTA).
- La visió de l’administració pública sobre la transició energètica ecofeminista: reptes i solucions. Cristina Castells, Agència Local de l’Energia de Barcelona.
- La visió de l’empresa privada sobre la transició energètica ecofeminista: reptes i solucions. Esther Izquierdo Martínez, Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC).
- La visió dels moviments de base que treballen per a la transició energètica. Mònica Guiteras, Aliança contra la Pobresa Energètica (APE).
TAULES PARTICIPATIVES
Com abordar la igualtat de gènere en el sector energètic: la transició energètica ecofeminista.
OFF-FES2019
Reunió de la Red de Mujeres para una Transición Energética Ecofeminista @RMx1TEE