20 anys fent cultura energètica
El Fòrum de l’Energia Sostenible arriba enguany a la seva vintena edició com a espai de reflexió al voltant de l’ús sostenible de l’energia, les energies renovables i la promoció de l’ús i l’accés a l’energia com a dret.
Al llarg de les dues darreres dècades, l’associació Ecoserveis ha promogut el debat de professionals, tècnics i de la ciutadania en general sobre aspectes com les eines i serveis per a generar i fer un ús eficient de l’energia a la llar, l’electricitat “verda”, la comunicació de l’energia, les xarxes intel·ligents al servei de les persones i les comunitats, reducció de despeses a les factures de les empreses, o la legislació i els recursos de finançament per a una il·luminació exterior de qualitat, sana i eficient, per nombrar només algunes edicions.
Aquest any, la reflexió posa el focus en el panorama actual de la mobilitat sostenible i s’ofereix com a espai de trobada de les administracions públiques, la ciutadania i les empreses privades que treballen al voltant d’aquest objectiu.
La idea de sostenibilitat associada als desplaçaments urbans és un element comú des de fa ja temps a gairebé totes les propostes i models de planificació pública. A dia d’avui sembla impossible pensar i dissenyar el paisatge de les nostres ciutats sense considerar la promoció d’hàbits de desplaçament més sostenibles, sans i segurs.
La tecnologia al nostre abast ens permet disposar d’alternatives de transport més eficients, segures i menys contaminants i cada dia cobren més pes les iniciatives ciutadanes que impulsen un entorn urbà centrat en les persones. Quins són els reptes davant dels quals ens trobem? Quines són les tendències actuals i com s’enfronten des dels diferents sectors socials? El FES 2018 pretén estimular la reflexió al voltant d’aquestes i altres interrogants i oferir informació i eines per a afavorir una idea compartida i sostenible de mobilitat urbana.
Conferència inaugural
- La mobilitat avui.
Carme Miralles, Grup d’Estudis de Mobilitat, Transport i Territorials (GEMOTT), UAB.
EL ROL DE L’ADMINISTRACIÓ PÚBLICA
- Aspectes clau de la mobilitat sostenible en l’àmbit municipal. Cas Barcelona.
Adriana Malé, Gerència de Mobilitat, Infraestructures i Ecologia Urbana de l’Ajuntament de Barcelona. -
Carles Conill, Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).
-
Lluís Morer, Institut Català de l’Energia (ICAEN).
SOLUCIONS PER MOURE’NS DE MANERA SOSTENIBLE
- Nou model de mobilitat i noves formes d’ús i compra de vehicles elèctrics.
Ricard Jornet, Cooperativa Som Mobilitat. - El cotxe social: l’ús compartit del vehicle privat.
Mar Alarcón, Social Car. - El lloguer de motos elèctriques.
Almudena Muñoz, Ecooltra. - La bicicleta elèctrica: el transport lleuger i sense embussos.
Dani Tizon, Freeel.
LA CIUTADANIA I LES EMPRESES PRIVADES
- Construint un espai urbà eficient.
Breogan Sánchez, Centro de Investigación de Recursos y Consumos Energéticos (CIRCE). - L’empresa i la mobilitat sostenible. Pla de mobilitat a Ferrer.
David Guinart, FERRER. - Eines digitals. Informació sobre punts de càrrega elèctrica i vehicles elèctrics.
Javier Julve, Electromaps. - El paper de les associacions en el foment del transport sostenible.
Ricard Riol. Associació Promoció del Transport Públic (PTP). - La promoció de l’ús de la bicicleta en l’espai urbà.
Pere Serrasolses, Cooperativa BICICLOT.