-
La trobada es farà en línia el 18 de març de 9 a 14 hores. Registre gratuït a http://bit.ly/JornadaEsportsSostenibles
-
Hi participaran els esportistes Àstrid Fina i Albert Bosch i el periodista Joan Maria Pou moderarà una taula rodona amb organitzacions del món dels esports
-
La jornada està coorganitzada per l’associació Ecoserveis, INDESCAT, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Sabadell i Loom Sostenible
Dijous 18 de març tindrà lloc la primera jornada sobre sostenibilitat i esport que reuneix entitats públiques, privades i sense ànim de lucre a Catalunya. L’esdeveniment forma part de les accions del projecte europeu PlayGreen, coordinat per l’associació Ecoserveis i finançat a través del programa Erasmus + de la Unió Europea amb l’objectiu de sensibilitzar sobre la importància de la sostenibilitat en el món dels esports i dissenyar recursos de treball per a aconseguir-la.
El rol dels esports davant l’emergència climàtica
L’emergència climàtica és cada any més visible i els esdeveniments esportius hi contribueixen en gran mida: el seu impacte ambiental pot arribar a ser molt elevat. Segons Collins & Flynn[1], la petjada ecològica del públic d’un esdeveniment esportiu pot ser fins a cinc vegades superior a la de les mateixes persones en el seu dia dia. Malgrat el seu impacte ambiental, però, els esports també tenen una gran capacitat d’incidència que s’ha d’aprofitar per tal de promoure una transformació envers un món més sostenible.
Amb aquest objectiu al cap s’ha organitzat la jornada Esdeveniments Esportius Sostenibles, que reuneix al voltant d’aquest tema, per primera vegada a Catalunya, actors del sector públic (Ajuntament de Sabadell i la Generalitat de Catalunya), del sector privat (el clúster de la indústria de l’esport a Catalunya, INDESCAT), i entitats sense ànim de lucre de referència en energia i clima (Ecoserveis) i en esdeveniments sostenibles (Loom Sostenible).
L’activitat s’adreça a clubs, associacions i altres entitats del món de l’esport interessades en la creació de tornejos i clubs amb un menor impacte en el medi ambient.
La jornada Esdeveniments Esportius Sostenibles coincideix amb l’esdeveniment final del projecte europeu PlayGreen, finançat per el programa Erasmus+ Sport i coordinat per Ecoserveis, i amb participació de federacions de la UEFA a Malta, Estònia, Letònia i la part flamenca de Bèlgica, així com de l’Organització No Governamental Europea de l’Esport (ENGSO, per les seves sigles en anglès). Al llarg de dos anys, les organitzacions integrants del consorci han treballat juntes per promoure la gestió sostenible dels seus esdeveniments esportius a través de voluntariat jove.
Inspiració i casos d’èxit
La jornada començarà amb la benvinguda d’Àstrid Fina, atleta paralímpica, seguida per una ponència inspiradora del corredor i aventurer Albert Bosch, qui compartirà la seva visió sobre el rol de les persones esportistes liderant el canvi que la societat necessita per mitigar l’emergència climàtica. El seguirà una taula rodona, moderada pel periodista Joan Maria Pou, sobre casos d’èxit en la gestió d’esdeveniments sostenibles. Hi participarà Joan Porcar, president de l’agència esportiva RPM-MKT, per a abordar la gestió sostenible del Dakar i Titan Desert; Josep Lluis Santamaria, director general del Circuit de Catalunya, que parlarà de la gestió del circuit, i Anna Parisi, representant de l’Ultra Clean Marathon, per a explicar aquest esdeveniment que combina esport i sostenibilitat.
Acabada la xerrada, Ecoserveis presentarà els materials d’educació i divulgació que s’han produït al llarg de la duració de PlayGreen. També, juntament amb Loom, es descriuran eines i indicadors disponibles per calcular la petjada ambiental dels equipaments esportius i, com a convidats des d’Itàlia, la Universitat de Santa Anna presentarà una eina online per calcular la petjada ambiental d’esdeveniments esportius.
Per acabar la jornada es presentarà l’experiència dels Green Team (voluntaris ambientals) que han participat en el projecte PlayGreen i es premiarà l’equip que ha aconseguit els millor resultats en termes de impacte ambiental i sensibilització del seu entorn.
[1] Collins, A. and Flynn, A., 2008. Measuring the environmental sustainability of a major sporting event: A case study of the FA Cup Final. Tourism Economics, 14(4), pp.751-768.
Registre gratuït
La Jornada Esdeveniments Esportius Sostenibles es celebrarà el proper 18 de març en format virtual.
Per a participar-hi es necessita inscripció prèvia a: http://bit.ly/JornadaEsportsSostenibles. El formulari està disponible en català i anglès. L’esdeveniment té un aforament màxim de 100 persones, es crearà una llista d’espera per assegurar que hi pugui participar el major nombre de persones possible.