Els Punts d’Assessorament Energètic (PAE) de Barcelona, posats en marxa per l’Ajuntament de Barcelona i gestionats per l’Associació Ecoserveis i l’Associació Benestar i Desenvolupament ABD, han fet balanç de l’activitat desenvolupada durant els sis primers mesos de l’any 2020, marcats sobretot per la irrupció de la pandèmia de la COVID-19.
Fins al mes de juny, els PAE van atendre 17.641 persones, el que suposa un 10% més en relació amb l’any anterior. Durant el període de la COVID-19, des del 16 de març fins al 3 de juny, s’han assessorat 8.000 persones i es distingeix com un servei essencial durant la pandèmia que s’ha de “reinventar” habilitant l’atenció per correu electrònic i per telèfon, com ha explicat en roda de premsa la quarta tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminisme i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, Laura Pérez.
“El balanç i les dades tornen a demostrar la utilitat i la idoneïtat d’haver creat aquest servei pioner, que cada cop és més conegut entre la ciutadania i que ha incorporat diverses millores i nous tràmits de manera progressiva des que va entrar en funcionament el gener del 2017”, ha assenyalat Pérez.
Des del 2017, ja són 88.429 persones assessorades, que representen 34.155 llars amb una mitjana de més de 2.000 persones al mes.
La situació sanitària ha comportat alguns canvis en el perfil de les persones usuàries amb un repunt del percentatge de les famílies amb menors, un 9% més de persones amb contractes de lloguer, més persones en situació d’atur o un increment de les atencions a les llars de persones amb mobilitat reduïda.
Durant aquest període, les famílies també han trobat “el temps o la necessitat” d’optimitzar les factures, registrant un 70% de les trucades per aquest motiu.
Així, per exemple, en aquest temps es van gestionar:
- 251 canvis de titularitat
- 98 altes de subministrament
- 205 canvis en la potència elèctrica contractada amb una disminució de 299,70 kW de la potència i un estalvi estimat de 15.230 euros.
- 328 bons socials gestionats.
La tinent d’alcalde ha reconegut també que durant aquest període s’han reduït els talls de subministrament degut a la prohibició de la suspensió dels subministraments domèstics d’energia, gas i aigua durant l’estat d’alarma que es troba ampliada fins al 30 de setembre pel RDL 26/2020. No obstant això, ha recordat, la Llei 24/2015 de 29 de juliol segueix protegint les famílies d’aquestes situacions i ha assegurat que des de l’Ajuntament “seguirem vetllant per al seu compliment”. Així, els talls detectats durant el 2020, equivalen al 24% dels identificats el 2019.
Acció comunitària
Durant el 2020 s’ha reforçat l’activitat per a donar-se a conèixer i apropar-se a la ciutadania. En els sis primers mesos de l’any ha augmentat un 45% les accions de difusió i reforç comunitari, fins a les 230 accions. “Un bon resultat a la vista de les consultes”, ha indicat Pérez. El 21 de maig es va habilitat una centraleta telefònica i en un mes es van triplicar les noves entrades al servei.
Ocupabilitat i valoració dels usuaris
L’equip de persones que conformen els PAE està conformat per 40 professionals, el 85% dels quals són persones derivades de programes d’orientació laboral de Serveis Socials.
Igualment, cada 8-12 mesos es contracten 20 persones més per formar-les i transformar les seves competències laborals per tal d’exercir com a professionals als PAE. Actualment, en el pla que es va iniciar a l’octubre, s’estan formant 20 persones que retornaran al mercat laboral un cop acabi aquest procés. En la darrera edició, el 50% dels participants va trobar feina un cop acabat el programa, el que suposa un total de 100 persones contractades en les 5 edicions de promoció d’ocupabilitat.
D’altra banda, la valoració de les persones ateses és del 9,5 en utilitat i satisfacció del servei. El 99% el recomanarien.
Reptes 2020
Entre els reptes que s’apunten per aquest any hi ha el de continuar augmentant la capacitat d’atenció davant del creixent nombre de persones que accedeixen al servei, protegir al major nombre de persones possible davant dels talls, regularitzar els subministraments sense contracte i reduir l’esforç econòmic de les famílies. davant talls de subministraments, regularitzar els subministraments sense contracte i reduir l’esforç econòmic de les famílies, enfortir els vincles amb actors de la ciutat de Barcelona que treballen en la cura de les persones i vetllar per una transició energètica justa que tingui en compte a tota la ciutadania de la ciutat.