El transport, la principal causa de la petjada ambiental dels esdeveniments esportius

Segons el projecte GreenCoach co-finançat pel programa Europeu Erasmus + l’actual model de transport és la principal causa de l’elevada petjada ambiental dels esdeveniments esportius de futbol.

En el marc del projecte GreenCoach co-fundat pel programa Erasmus +, entre gener de 2021 i maig de 2021 es va fer un estudi a cinc països europeus (Bèlgica, França, Lituània, Noruega i Suècia) a un total de 22 clubs esportius de Federacions de la UEFA. L’abast de l’estudi va avaluar, sota el mètode anomenat anàlisi del cicle de vida, la petjada ambiental dels productes d’un sol partit de futbol tenint en compte:

  • El consum d’energia i aigua associat al ús de les instal·lacions per al partit de futbol (és a dir, el reg, il·luminació, dutxes dels jugadors, calefacció dels vestidors…).
  • L’equipació esportiva, és a dir la producció i el final de la vida de la indumentària i l’equip (sabates de cuir esportiu, samarreta, pantalons curts, vestit d’esport, pilotes, bosses d’esport, pantalons de porter, mitjons, jaquetes d’hivern, pantalons de pluja, guants de porter…).
  • La producció i el final de vida útil de materials de rebuig associats al partit de futbol (paper, plàstic, vidre, metall, deixalles domèstiques, aigües residuals…).
  • El transport dels jugadors al camp de futbol (equip local i equip visitant).
  • El transport del públic assistent al partit de futbol (equip local i equip visitant).

Tenint en compte les fases més rellevants del cicle de vida dels productes i serveis involucrats en un partit de futbol dels clubs de les federacions esmentades, el transport és la categoria que més contribueix a l’impacte ambiental. La segona posició en quan a impacte ambiental correspon a l’equipació esportiva tal com les bambes o les pilotes de futbol, seguit de l’ús d’electricitat i aigua i de la gestió del rebuig i l’empaquetatge dels productes. La següent taula mostra el impacte ambiental en funció de la Petjada Ambiental del producte (PEF per les seves sigles en anglès de Product Environmental Footprint):

Font: GreenCoach (www.greencoacherasmus.eu

Aleshores, que poden fer els clubs esportius?

Una de les principals accions que es poden dur a terme tenen a veure amb la planificació urbana de les ciutats. Per això, cal establir un col·laboració entre els organismes públics i els centres esportius. Les mecàniques de col·laboració poden ajudar a la planificació i el desenvolupament sostenible urbà de les ciutats i incentivar que els esdeveniments on actualment es requereix el ús del transport privat, puguin disposar de transport públic i subvencionat. En aquest sentit, calen infraestructures i opcions de transport alternatives. Per exemple, l’Amsterdam Arena ofereix bitllets de tren amb descompte als aficionats amb l’objectiu de reduir l’ús del cotxe. En la mateixa línia, l’Associació Alemanya de Futbol ha exigit que gairebé tots els bitllets de partit de la Bundesliga i la segona Bundesliga donin dret al titular a un viatge de tornada gratuït en transport públic.

A banda, les ciutats i centres esportius poden promoure pràctiques de carsharing (o cotxe compartit) creant aplicacions específiques i segures que estiguin a disposició de la ciutadania. Una altra opció és l’adequació d’un sistema de carrils de bicicleta i un sistema de bicicletes elèctriques que hauria de proporcionar als ciutadans amb llocs d’aparcament a prop dels estadis o centres esportius.

Finalment, una campanya de conscienciació és clau per a promoure les opcions de transport sostenible. Per exemple, l’Amsterdam Arena ha creat un portal de mobilitat per proporcionar informació de transport als aficionats. Totes les opcions de viatge tenen una etiqueta de CO2, cosa que ajuda al ciutadà a detectar l’opció més sostenible.

 

Aquest article s’ha creat gràcies a informació disponible a l’informe “Report of the survey for the assessment of the level of environmental awareness” i “Report of the environmental footprint for the baseline scenario” i al Manual “Raising Awareness on Environmental Sustainability in Football” que es poden trobar al web https://www.greencoacherasmus.eu

Per més informació sobre com crear esdeveniments esportius sostenibles pots enviar un correu a Ecoserveis, info@ecoserveis.net, coordinadors de projectes Europeus sobre energia, canvi climàtic i mobilitat sostenible.

Programa Garantia Juvenil