El relator especial de l’ONU sobre pobresa extrema reclama mesures específiques adreçades a la pobresa energètica

La pobresa energètica ha estat un dels punts destacats en l’informe de la visita a Espanya del relator especial de les Nacions Unides sobre Extrema Pobresa i Drets Humans, Philip Alston, com a resultat de la seva trobada amb diferents entitats i organitzacions de tot l’Estat el passat mes de febrer. El seu successor, Oliver De Schutter, presenta l’informe al Consell de Drets Humans aquest dimarts 7 de juliol.

A Barcelona, es va reunir amb l’equip de l’Associació Benestar i Desenvolupament ABD i Ecoserveis, dues entitats sense ànim de lucre que treballen conjuntament des del 2013 en diferents projectes relacionats amb la pobresa i la vulnerabilitat energètiques, entre d’altres àmbits, i es va entrevistar amb  cinc persones afectades per aquest problema.

Alston indica a l’informe que, durant la seva visita, va poder conèixer que, a l’any 2018, prop del 10% de la població del territori espanyol no es pot permetre mantenir el seu habitatge a una temperatura adequada. Com a resposta, demana que s’ampliï l’accés als bons socials de descompte a la factura elèctrica perquè també se’n puguin beneficiar els que més els necessiten i garantir que no es talli l’electricitat a les llars més vulnerables.

El document destaca el treball de defensa del dret a l’habitatge que va suposar la Llei 24/2015, de 29 de juliol, de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, i la destaca com a un pas endavant per a aconseguir solucions definitives al problema.

L’equip d’Alston es va interessar per la pobresa energètica durant la fase preparatòria i va contactar amb l’associació Ecoserveis. Finalment, i després de conèixer tot el que s’estava fent en aquest àmbit, el Relator Especial va decidir tractar el tema a l’informe i preparar una visita a Barcelona per conèixer de primera mà la situació de les persones en situació de vulnerabilitat energètica. Des d’Ecoserveis vam posar-los en contacte amb els actors rellevants i vam gestionar juntament amb ABD una entrevista amb persones afectades usuàries dels serveis de pobresa energètica que gestionem, com el grup de voluntariat Energia Justa (Fuel Poverty Group).