El projecte Cooltorise empodera 540 persones gràcies als seus tallers amb voluntariat

L’apoderament de la ciutadania és una de les claus per ser més resilients en les èpoques més càlides de l’any

Durant els estius 2022 i 2023 Ecoserveis i ABD han dut a terme un total de 64 tallers, arribant així a 540 participants.

Els tallers s’han dirigit sobretot a ciutadania en situació de vulnerabilitat. Per fer-ho, l’equip del projecte s’ha desplaçat als barris més afectats, tant a nivell social com a nivell constructiu. S’han desenvolupat activitats a Barcelona, L’Hospitalet i altres municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, i s’ha demostrat que les famílies que viuen en edificis antics (fins a un 87% del parc actual) són més vulnerables a nivell climàtic ja que pateixen més les altes temperatures. Els edificis on viuen tenen poc aïllament tèrmic i proteccions solars que solen resultar poc eficients. També tenen menys accés a poder instal·lar un sistema d’aire condicionat.

Alguns dels tallers han estat orientats a compartir consells per fer front a les onades de calor, tant a casa com al carrer; d’altres, a entendre millor les factures dels subministraments i les tarifes existents. El projecte també ha ofert activitats complementàries per a famílies amb infants per tal de facilitar la conciliació.

Una de les conclusions extretes de les activitats és que, malgrat que les famílies tenen algunes estratègies per combatre la calor, en general desconeixen altres serveis que ofereix la ciutat de Barcelona i altres municipis, com ho són els Refugis Climàtics.

Com a novetat, les activitats de mapeig col·lectiu han permès començar a construir una base de dades extreta del coneixement ciutadà sobre els espais públics, per identificar les zones càlides, les zones d’ombra, les zones verdes i els punts amb disponibilitat d’aigua, entre d’altres. Els primers resultats obtinguts a L’Hospitalet es poden consultar AQUÍ.

El suport de voluntariat ha estat clau per al desplegament de les accions

Una peça clau per a la realització dels tallers ha estat sens dubte la participació dels SEPAs (Summer Energy Poverty Agents) en el projecte. Es tracta de persones de diverses entitats a les quals, de manera voluntària, se les ha format per tal que poguessin posteriorment realitzar part dels tallers a la ciutadania. El projecte Cooltorise ha comptat amb un total de 40 persones formades a la zona de Barcelona que han permès el desplegament de totes les activitats del projecte. Unes activitats que s’han concentrat sobretot durant els mesos previs a l’estiu, com a recurs de prevenció.

Les accions han estat realitzades en el marc del projecte Cooltorise, finançat pel programa H2020 de la Unió Europea sobre pobresa energètica d’estiu, en el qual hi participen les Associacions ABD i Ecoserveis.

Per més informació sobre altres activitats de mitigació de la pobresa energètica estival realitzades pel projecte Cooltorise, podeu consultar la web: https://cooltorise.eu/