Ecoserveis a la COP25: és temps d’actuar

Des d’avui 2 de desembre i al llarg de 10 dies, Madrid acull una cimera vital per a decidir el nostre futur i el del planeta: la Cimera de Nacions Unides pel Canvi Climàtic 2019. També coneguda com a COP25, és una oportunitat única per decidir i posar en pràctica accions reals que combatin l’emergència climàtica. Des d’Ecoserveis hi serem presents com a organització convidada a la zona blava, com a organitzadora de les activitats a la zona verda i com a signant de la COP Social.

Autoconsum i pobresa energètica

A la Zona Blava de la cimera, Ecodes organitza el taller “Innovación Social para la ODS7: Alianzas para la Acción conjunta contra la Pobreza Energética y el Cambio Climático”, en el qual serem ponents i aprofundirem sobre transició energètica a partir de les nostres experiències en projectes de pobresa energètica i autoconsum.

L’objectiu del taller és compartir experiències innovadores que administracions públiques, empreses i entitats socials estan posant en marxa per implicar a les persones en programes d’autoconsum compartit, rehabilitació energètica, gestió energètica o polítiques socials amb el doble objectiu de combatre la pobresa energètica i el canvi climàtic. El taller se celebra el 5 de desembre a les 11.20 hores al Pavelló dels Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides.

Joves i emergència climàtica. Actors pel clima

El dijous 12 de desembre a les 13.00 hores estarem al Fòrum societat civil i joves, a IFEMA, on organitzem el taller “Participación de gente joven en las políticas municipales” amb l’Ajuntament de Granollers i dins el marc de les activitats del Projecte Europeu EYES, amb l’objectiu d’analitzar com les i els joves poden influir en el disseny i implementació de polítiques climàtiques.

Joves, entitats públiques i privades interessades en la formulació de polítiques i del canvi climàtic debatran sobre mecanismes efectius per incorporar la opinió juvenil a la planificació climàtica, reflexionar sobre les barreres que impedeixen fer tangible la seva veu i proposar idees sostenibles per donar cabuda a les seves inquietuds i aprofitar-les a la hora de dissenyar i aplicar polítiques públiques relacionades amb l’emergència climàtica.

COP Social. Més enllà de la COP25

Des d’Ecoserveis entenem que les accions que s’assumeixin per combatre l’emergència climàtica han de tenir en compte, per tal de ser efectives, un canvi de model energètic. I aquest canvi únicament és possible integrant la perspectiva de la justícia energètica. La COP Social és una contra cimera organitzada per Joventut pel Clima (Fridays for Future), 2020 Rebel·lió pel Clima, Aliança pel Clima i Aliança per la Emergència Climàtica. Aquesta iniciativa dóna visibilitat a aquells moviments i grups que pateixen més l’impacte el canvi climàtic i les veus dels quals no es troben representades a la COP25, amb l’objectiu de proporcionar un espai per exigir que es posin en marxa polítiques que realment mitiguin el canvi climàtic i afavoreixin l’adaptació de la població més vulnerable.

Des d’Ecoserveis donem suport a la COP Social a través de la nostra adhesió al manifest de la Cimera Social pel Clima. Ens afegim així a moltes altres entitats de tot el món per denunciar les falses solucions que pretenen mantenir l’statu quo de l’actual sistema productiu i que s’allunya de les solucions reals contribuint a una sèrie de desigualtats que afectin directament a les comunitats més desfavorides.

Totes aquestes accions conformen la participació d’Ecoserveis a una Cimera del Clima que reivindica el que ja fa massa temps que sabem i practiquem: és temps d’actuar.