Servei comunitari per l’acció climàtica amb joves

Nom del projecte: Servei comunitari per l’acció climàtica amb joves
01/01/20 - 15/06/21
Beneficiaris:
  • Alumnat de l'IES Trinitat Nova
  • Alumnat de FEDAC de Salt
Xarxes socials :

Descripció

El projecte Servei comunitari per l’acció climàtica amb joves es va adreçar a joves de l’ESO en l’àmbit del canvi climàtic i l’acció climàtica, ja que són els que més patiran els efectes del canvi climàtic, i alhora son les que estan liderant la organització de la societat civil per incitar a l’acció climàtica des de les institucions i des dels carrers.

A través del coneixement de la realitat local, en relació a la realitat global, dins i fora les aules, l’alumnat va aconseguir un apoderament per fer propostes concretes per la millora de la realitat local i donar-les a conèixer a la ciutadania i a l’esfera política i administrativa del municipi.

El projecte va incloure, en 3 fases les següents activitats: tallers, entrevistes, elaboració de materials de difusió, presentacions obertes a la ciutadania i elaboració de materials divulgatius per tal d’assolir els objectius establerts de forma dinàmica i aprenent dels processos creatius. L’alumnat va crear dos documents polítics (un per escola) i vuit vídeos (quatre per escola).

En els documents polítics es van detallar totes les propostes que l’alumnat fa a responsables polítics i polítiques. Els vídeos es van crear per comunicar les propostes fetes per l’alumnat. Gràcies al projecte, Ecoserveis també va desenvolupar una guia sobre ApS i SC ambiental per l’acció climàtica arran de l’experiència.

FASE 1: sensibilització, diagnosi i planificació

En aquesta fase es treballen conceptes a través de formació i dinàmiques participatives. Es fomenta el pensament crític i s’elabora un plà per poder començar l’execució

FASE 2: execució

En aquesta l’alumnat executa el plà a través d’entrevistes i treball grupal i individual. L’alumnat crea propostes per al seu municipi per a accions encarades a mitigar l’emergència climàtica

FASE 3: reflexió i difusió

Fase que se centra en difondre les accions que l’amunat crea. També es duu a terme una valoració i seguiment ja que son una part intrínseca de cada projecte d’ApS i Servei Coumunitari.

MATERIALS FINALS

Policypaper Fedac Salt

Document polític realitzat per les joves de 4rt d’ESO de Fedac de Salt amb demandes per mitigar l’emergència climàtica.

Descarrega’l aquí.

Policypaper IES Trinitat Nova

Document polític realitzat per les joves de 4rt d’ESO d’IES Trinitat Nova amb demandes per mitigar l’emergència climàtica

Descarrega’l aquí.

Vídeos FEDAC Salt
Grup energia

Videos finals realitzats per alumnat de FEDAC de Salt

Grup mobilitat

Videos finals realitzats per alumnat de FEDAC de Salt

Grup alimentació

Videos finals realitzats per alumnat de FEDAC de Salt

Grup residus

Videos finals realitzats per alumnat de FEDAC de Salt

Vídeos IES Trinitat Nova
Grup energia

Videos finals realitzats per alumnat d’IES Trinitat Nova

Grup mobilitat

Videos finals realitzats per alumnat d’IES Trinitat Nova

Grup alimentació

Videos finals realitzats per alumnat d’IES Trinitat Nova

Grup residus

Videos finals realitzats per alumnat d’IES Trinitat Nova

Materials i recursos

Documents actuacions Fase 1
  1. General – Aprenentatge i servei
  2. Punt de partida – Avaluació de coneixament
  3. Emergència climàtica – què és i perquè és important
  4. Fem grups per comunicar i comencem a treballar
  5. Comentem els casos a través de dinàmiques
Documents actuacions Fase 2
  • Model plantejament Fase 2document plantilla. La Fase 2 contempla la creació del servei a la comunitat. Una sessió és destinada a pensar els grups de treball i plantejament de la fase 2. Per a les escoles IES Trinitat Nova i FEDAC Salt, els temes triats varen ser: Alimentació Sostenible, Mobilitat Sostenible, Energia Renovable i Eficiència Energètica, Residus. Es van fer dos grups per temàtica i es varen determinar els objectius de cada grup per a la fase 2: creació i presentació de propostes per mitigar l’emergència climàtica. Cada grup disposava de tres plantilles per investigar, crear i comunicar sobre les seves propostes:
  • Plantilles per a la recerca, elaboració i comunicació de propostes per mitigar el canvi climàtic.
  • Propostes finals – properament
Documents actuacions Fase 3

Els documents de la fase 3 son els documents finals de projecte, policypapers i videos que es troben l’apartat de MATERIALS FINALS

Peces de comunicació

Les alumnes i els alumnes de les escoles han treballat en els següents articles, podcasts, vídeos i dissenys com a servei per conscienciar a les persones de la seva comunitat

Recomanacions de les joves

Mirar els policypapers

SESSIÓ PRESENTACIÓ RESULTATS

Programa sessió final de presentació dels resultats – REGISTRA’T AQUÍ

Descobreix del que parlarem i convidades especials – RROGRAMA AQUÍ

Actors

Impulsa:
Ecoserveis

Consultora sense ànim de lucre de l’Economia Social i Solidària que treballa amb l’objectiu d’apropar l’energia a la societat i mitigar l’emergència climàtica.

Participa:
Institut Trinitat Nova

L’Institut Escola Trinitat Nova és un centre educatiu de nova creació qua aglutina tota l’oferta educativa de 3 a 16 anys del barri. Projecte Educatiu Global de Barri.

Participa:
FEDAC SALT

Una escola concertada familiar, acollidora, oberta a l’entorn i propera a tothom que posa la persona com a centre del seu projecte educatiu.

Amb el suport de:
Departament de Territori i Sostenibilitat

A través de la convocatòria d’aprenentatge i servei comunitari ambiental i gràcies a la iniciativa d’escoles verdes.

Imatges