RENOVANT ENERGIES: dones impulsant la transició energètica

Nom del projecte: RENOVANT ENERGIES: dones impulsant la transició energètica
20/12/2020 - 20/12/2021
Pressupost total: 22.500 € - subvenció de l’Ajuntament de Barcelona per a l’impuls socioeconòmic del territori (any 2020) - Impulsem el que fas -
Beneficiaris:
  • Dones fora dels circuits de treball formalment assalariat, en aquest pilot, de Nou Barris
Xarxes socials :

Descripció

El projecte té com a objectiu general la creació d’un pla d’inserció laboral innovador i la promoció de l’educació energètica i una nova cultura energètica, especialment adreçats a persones en situació de vulnerabilitat a l’atur (dones fora dels circuits de treball formalment assalariat) a Nou Barris, districte de Barcelona especialment afectat per la pobresa energètica. L’objectiu és la promoció de l’ocupació de qualitat i abordatge de la precarietat laboral, tal i com estableix l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 8: Treball decent i creixement econòmic.

El projecte s’impulsa des de tres entitats de l’economia social i solidària a la ciutat de Barcelona que han treballat a Nou Barris en l’àmbit dels drets energètics, i ara aborden des de la complementarietat de les seves tasques el rol central de la ciutadania en el nou model energètic. Un nou model basat en energies renovables descentralitzades on les persones i les llars passaran a ser el centre. En concret les comunitats de veïns i veïnes, o també les comunitats energètiques: comunitats autodefinides a la ciutat que comparteixen energia de forma social i solidària. Un model al que la societat barcelonina no està acostumada, especialment les escales de veïns que ja presenten conflictes previs deguts a la convivència o a les experiències comunes.

Aquest projecte pretén formar i promoure la inserció laboral de dones en situació de vulnerabilitat en un sector de creixent demanda a la ciutat, per poder fer front a l’oligopoli tant des del punt de vista domèstic com de ciutat. Per tal de promoure les comunitats energètiques (socials i solidàries i no en mans de l’oligopoli energètic) a la ciutat, cal promoure la solidaritat i cooperació entre veïnes, per establir mecanismes d’inversió i gestió energètica comunitària. L’únic repte pendent d’abordar, un cop superats el legal, tècnic i econòmic, roman la facilitació comunitària. Per aquest motiu, es formen dones capaces d’entendre i defensar el propis drets energètics i els de les comunitats amb les que treballin, per portar la sobirania energètica des de Nou Barris a tots els barris de la ciutat, posant el focus en un col·lectiu, les dones, i un districte, Nou Barris, que es troben entre el més afectats per la pobresa energètica i també per l’actual situació d’emergència climàtica.

Participació d'Ecoserveis

Coordinació del projecte.

Objectius

A través del procés d’acompanyament en la inserció laboral de dones de Nou Barris es persegueixen diferents objectius:

  • Facilitar la inserció laboral de dones en el sector de l’energia sostenible a través de formació, pràctiques i un itinerari d’inserció específic.
  • Enfortir l’ESS a través de la participació en la co-creació de la formació i l’itinerari d’inserció, promovent l’enxarxament i l’ocupació de qualitat en aquestes entitats.
  • Sostenibilitat i replicació del projecte a través de materials i sessions que donin a conèixer el projecte, la metodologia, i que fomentin la replicació o escalabilitat en altres itineraris d’inserció laboral, públics i privats.

Mira el vídeo del projecte!

Articles relacionats

Projectes relacionats

Clients

Serveis realitzats

Col·laboradors-socis

Abast del projecte