Model Obert de Negoci per al Desplegament de Comunitats Energètiques (MONDCE)

Nom del projecte: Model Obert de Negoci per al Desplegament de Comunitats Energètiques (MONDCE)
01/10/2020 - 31/12/2021
Pressupost total: Convocatòria Enfortim l'ESS, pressupost total 22.500€ , imputable a la subvenció 11.700€
Beneficiaris:
  • Entitats de l'economia social i solidària (ESS)
Xarxes socials :

Descripció

Partim d’un context de transició ecosocial, motivat per la necessitat d’un canvi de model cap a un de més sostenible, just i democràtic. Aquest canvi de paradigma li dona un paper secundari a la tecnologia i posa en relleu la manera de relacionar-nos amb el nostre entorn.

Les comunitats energètiques juguen un paper clau en aquesta manera de relacionar-nos i tenen com a objecte la transformació del model energètic, mitjançant l’apoderament de la ciutadania. Aquest apoderament pren forma en projectes participats, arrelats al territori, i amb uns clars objectius socials i ambientals. En aquest sentit, volem ressaltar la idea que la importància de les comunitats energètiques va més enllà de la generació d’energia d’origen renovable: estem parlant de democratització de l’energia i l’apoderament de la ciutadania, fins al punt que les persones poden, per fi, prendre partit del mercat elèctric.

Les comunitats energètiques han arribat de la mà de la Unió Europea i estan ara en boca de tothom, aquestes són iniciatives de ciutadania organitzada per tal de satisfer i gestionar les seves necessitats energètiques sempre tenint en compte la convivència amb l’entorn i les persones. Tot i que aquesta gestió pot ser molt àmplia i abraça molts camps, actualment l’activitat se centra en la descentralització de la producció d’energia mitjançant l’autoconsum fotovoltaic compartit.

D’altra banda, trobem una aposta política per les comunitats energètiques, passant per la definició de les diverses tipologies, la creació d’una nova regulació específica i el foment econòmic a diferents nivells administratius: des del municipal fins l’europeu.

En tot aquest procés les entitats de l’Economia Social I Solidària (d’ara endavant, ESS) tenim molt a dir i volem tenir el nostre espai al mercat abans que ho agafi l’oligopoli. El nostre objectiu és potenciar el teixit de l’ESS i alhora incidir sobre el model energètic per fomentar una transició energètica posant la ciutadania al centre.

Les comunitats energètiques estan a l’alça, i el MONDCE, a través de quatre fases de projecte clarament diferenciades, persegueix proveir a les entitats de l’ESS d’un full de ruta consolidat per tal que puguin engegar un model obert de negoci d’èxit basat en valors socials i ambientals.

Participació d'Ecoserveis

Ecoserveis lidera el projecte, tant el desenvolupament del model de negoci com la difusió, implementació i avaluació.

Objectius

  • Crear un pla de negoci obert que promogui les instal·lacions d’autoconsum en comunitats energètiques.
  • Generar escenaris de col·laboració entre entitats d’ESS.
  • Promoure l’autoconsum des de les entitats de l’Economia Social i Solidària.
  • Visibilitzar la marca ESS centrant-se amb el valor afegit que li dóna a la ciutat

Projectes relacionats

UPSTAIRS

Cross-KIC EC-Boost Mataró Lab

Col·laboradors-socis