GIDOMUS

Nom del projecte: GIDOMUS
01/10/2024 - 30/09/2027
Pressupost total: Cost total del projecte: 1.582.369,50€. Finançat al 95% pel programa LIFE23. Cost per ECOSERVEIS: 186.715,00€.
Beneficiaris:
  • Ciutadania, propietaris i comunitats
  • Inversors locals, entitats financeres i fons d’inversió
  • Professionals de la rehabilitació (arquitectes, enginyers, instal·ladors, artesans, proveïdors de tecnologia)
  • Administradors i gestors d’edificis
  • Ajuntaments
  • Administracions públiques locals i regionals
  • Agències i cooperatives d’habitatge i energia
  • Agents privats i altres actors del mercat
  • Agents socials
Xarxes socials :

Escalar el Programa de Renovació d’Habitatges DOMUS a la província de Girona adoptant un model autosostenible amb finançament innovador i col·laboració intersectorial.

Descripció

La Comissió Europea ha desenvolupat l’estratègia del Pacte Verd Europeu amb l’objectiu de transformar la UE en el primer continent climàticament neutre per al 2050. Un primer pas cap a aquest objectiu és el Pla d’Objectius Climàtics per al 2030, que busca assolir una reducció d’almenys el 55% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) el 2030, en comparació amb els nivells de 1990. Un aspecte central d’aquest objectiu és la descarbonització del sector de la construcció, responsable d’aproximadament el 40% del consum energètic i el 36% de les emissions de CO₂ a la regió de la UE. El repte principal és que el 75% del parc d’habitatges és ineficient, i es preveu que entre el 85% i el 95% d’aquest parc segueixi existint el 2050.

GiDOMUS té com a objectiu accelerar la rehabilitació energètica dels edificis residencials mitjançant l’establiment d’un mecanisme integral de suport que simplifiqui el procés per als propietaris, formi professionals, generi consciència entre la ciutadania i agregui iniciatives de suport ja existents per amplificar-ne l’impacte.

Això s’aconseguirà mitjançant l’escalat del programa DOMUS existent, un servei integrat de renovació d’habitatges basat en un model de finestreta única liderat per la Fundació Europace a la Garrotxa i algunes altres zones, que actualment depèn de fons públics limitats dels ajuntaments. GiDOMUS el millorarà integrant un model de negoci autosostenible que utilitza finançament privat per cobrir la totalitat dels seus costos operatius. Aquest model incorpora mètodes de finançament provats com el Result Based Financing i el patrocini. A més, s’utilitzaran instruments de finançament innovadors, com mecanismes de crowdlending i una metodologia millorada per a l’acreditació de les Comunitats d’Energia Autònoma (CAE) per assegurar fons per als projectes de rehabilitació energètica.

El model desenvolupat de GiDOMUS s’implementarà i es demostrarà a través de l’establiment de set oficines de proximitat a les capitals de comarca de la província de Girona. En última instància, està dissenyat per servir de guia per a la seva replicació en altres províncies de Catalunya i arreu d’Espanya.

Participació d'Ecoserveis

  • Replicació i escalabilitat.
  • Aportar la visió social i de pobresa energètica en la definició del servei GIDOMUS.

Objectius

GiDOMUS representa un enfocament visionari que posa en relleu el paper fonamental de les Oficines de Proximitat (OSS Front Offices – FO) especialment dissenyades per impulsar la rehabilitació energètica. Aquestes oficines són claus per involucrar la ciutadania, proporcionar informació valuosa i fomentar una col·laboració harmoniosa entre tots els agents implicats en el procés de rehabilitació. GiDOMUS va més enllà de l’abast convencional en introduir un Servei Integrat de Renovació d’Habitatges (IHRS) millorat, integrat dins d’un model de negoci autosostenible. Aquest enfocament integral també estableix un marc per facilitar les col·laboracions publicoprivades (PPP) i la capacitació, permetent la implementació eficient d’una solució completa per a oficines de transició energètica.

Els objectius específics de GiDOMUS són:

  1. Crear un model de negoci autosostenible atractiu per a l’operació a mitjà i llarg termini del programa DOMUS existent, aprofitant mecanismes de finançament privat per garantir-ne l’autonomia operativa sense necessitat de subvencions.
  2. Promoure el finançament publicoprivat en projectes de rehabilitació incorporant models de crowdlending, Certificats d’Estalvi Energètic (CAE) o altres esquemes de finançament, tot destacant l’agrupació d’oportunitats.
  3. Millorar el funcionament de les Oficines de Proximitat (OSS) mitjançant un conjunt innovador d’indicadors (KPIs), una eina d’auditoria semi-automatitzada i formació específica per al personal de les OSS, permetent procediments estandarditzats per al diagnòstic, seguiment i validació.
  4. Establir un ecosistema que fomenti la col·laboració amb programes locals de rehabilitació i ampliï les capacitats dels principals agents del mercat a través d’un programa de capacitació adaptat.
  5. Desenvolupar subserveis per generar demanda en projectes de rehabilitació energètica, involucrar un grup objectiu més divers i promoure la inclusió social i la igualtat de gènere.
  6. Implementar i validar el programa GiDOMUS mitjançant l’obertura de 7 Oficines de Proximitat a tota la província de Girona, incorporant mecanismes de finançament, capacitació i altres eines per afinar-ne l’efectivitat màxima.
  7. Proporcionar una estratègia per ampliar l’abast del model i expandir-lo fins a cobrir la totalitat de Catalunya i Espanya, fomentant una accessibilitat més àmplia i incrementant el seu impacte.
  8. Dur a terme activitats de difusió i replicació mitjançant iniciatives regionals i estatals liderades per consultories especialitzades, per compartir coneixements i informar tant el personal d’autoritats públiques com promotors privats.

Projectes relacionats

Finançat per

Equip

  • Marta García
  • Camila Canelas
  • Sofia Recio
  • Laia Tarradas

Abast del projecte

Girona, Catalunya, Espanya