La iniciativa col·labora amb el veïnat de l’àrea metropolitana de Barcelona per tenir més espais on refugiar-se de les onades de calor i les altes temperatures estivals
Els efectes del canvi climàtic són cada any més evidents, provocant episodis d’altes temperatures al estiu cada cop més freqüents i intensos. Per tal de combatre aquest fenomen, cal que les persones adoptin mesures tant de mitigació, evitant aquelles activitats que contribueixen al canvi climàtic, com d’adaptació, ajustant l’estil de vida per a reduir l’impacte en la salut, el medi ambient i el teixit socioeconòmic. En aquest cas, les comunitats més afectades solen ser aquelles que ja pateixen una situació de pobresa energètica i que, per tant, tenen també dificultat per mantenir una temperatura adequada a l’estiu i fer front així a les cada cop més freqüents onades de calor.
En aquest context, el projecte europeu Cooltorise, finançat pel programa H2020 i amb la participació de l’Associació Ecoserveis i l’Associació Benestar i Desenvolupament ABD (entitats del tercer sector involucrades en la transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic) així com d’altres socis europeus, treballa en l’àmbit de l’adaptació al canvi climàtic ajudant a combatre la calor a les comunitats en situació de pobresa energètica.
Recentment, el projecte ha realitzat una sèrie d’intervencions comunitàries en espais públics i privats de la l’Àrea Metropolitana de Barcelona per tal d’augmentar el confort a l’estiu i promoure els refugis climàtics exteriors. El Cooltorise treballa perquè hi hagi cada dia més espais frescos (que preservin una menor temperatura) perquè així, durant els episodis de calor, puguin ser utilitzats lliurement per aquelles persones que no poden regular la temperatura de la seva llar.
Les intervencions es realitzen en col·laboració amb el veïnat de la zona, amb l’objectiu d’empoderar la comunitat amb més coneixement i fer-la partícip del procés de creació, tot assegurant que l’espai respon a les seves necessitats.
Fases de les intervencions comunitàries
Aquestes intervencions consisteixen en una primera fase de diagnòstic de l’espai que permet identificar els dèficits i les potencials millores a aplicar. Aquesta fase del procés permet al veïnat conèixer quines característiques físiques de l’espai contribueixen a augmentar la temperatura i quines accions es poder realitzar per a limitar l’escalfament i aportar frescor. D’aquesta manera, la ciutadania també pot aplicar els coneixements apresos a la seva llar per a mantenir-hi una temperatura confortable.
La segona fase de les intervencions consisteix en acompanyar l’aplicació de les mesures de millora, fetes pel veïnat o a través de la contractació de serveis externs. Les mesures de millora plantejades, entre d’altres, inclouen: la instal·lació de bancs en espais resguardats del sol, la instal·lació de fonts amb aigua fresca, la plantada de vegetació en murs per a reduir-ne la irradiació, la plantada d’espècies vegetals repel·lents de mosquits, i la plantada d’arbres i instal·lació d’estructures que proporcionen ombra i ajuden a reduir la temperatura de les superfícies i de l’ambient, etc. Aquestes últimes solucions, que aporten ombra a l’espai, són les més desitjades per les comunitats involucrades, com s’ha pogut valorar durant les sessions de diagnòstic. Així, han estat les mesures prioritzades per l’equip tècnic. Un cop realitzada la instal·lació, la comunitat en pot fer ús segons els criteris concordats per l’espai.
Finalment, s’organitza una sessió de retorn per què el veïnat pugui valorar les millores i l’ús de l’espai, a més de poder consolidar els coneixements apresos en matèria d’adaptació i rehabilitació d’espais de cara a la calor.