Coneix els Punts d’Assessorament Energètic (PAE)

Els Punts d’Assessorament Energètic (PAE) impulsats pel Ajuntament de Barcelona conformen el Servei de detecció i reducció de la pobresa energètica i millora de l’eficiència energètica. A ells es pot adreçar qualsevol ciutadà que vulgui informar-se sobre els seus drets energètics i rebre consells per reduir els sobrepreus de les factures dels subministraments bàsics. Entre els objectius del projecte es troben la detecció de possibles situacions de pobresa energètica, la intervenció en les llars de famílies vulnerables i vetllar pel compliment de la llei 24/2015.

Els PAEs tenen actualment onze oficines distribuïdes per tota la ciutat. El projecte es va iniciar al gener de 2017 amb deu oficines; dues al districte de Nou Barris, una oficina a cada un dels següents districtes: Sant Andreu, Sant Martí, Ciutat Vella, Eixample, Gràcia, Horta-Guinardó i Sants-Montjuïc, i la desena oficina cobrint els districtes de Sarrià-Sant Gervasi i Les Corts. A principis de 2018 es va obrir la onzena oficina al barri de La Marina del Port, de manera que el districte de Sants-Montjuïc compta ara amb dues oficines.

ABDFABD i Ecoserveis són els responsables de la coordinació del projecte a tota la ciutat. A més, també s’encarreguen de la implementació i gestió del servei al districte de Nou Barris. Aquest projecte – que també compta amb la participació de SuaraFundació SurtCiutat i Valors i Fundació Salut i Comunitat – s’està executant des de gener de 2017 fins a setembre de 2019.

Objectius dels PAE

Aquest programa treballa en dos eixos: d’una banda, la lluita contra la pobresa energètica i la defensa dels drets dels usuaris i usuàries, i d’altra banda, la promoció de la inserció laboral de persones en situació d’atur de llarga durada, oferint-los una primera experiència laboral en l’àmbit de l’energia.

Finalment, el projecte també contempla el treball comunitari a través d’una campanya de sensibilització i difusió en la lluita contra la pobresa energètica i el foment de l’eficiència energètica.

Els Punts d’Assessorament Energètic s’adrecen a tota la població de Barcelona, però especialment a aquelles persones que pateixen pobresa energètica o són vulnerables de patir-la, atès que es contemplen indicadors de vulnerabilitat com les dificultats econòmiques i laborals, les condicions dels habitatges, les situacions de dependència o dificultats sociosanitàries.