Claus per entendre l’excepcionalitat ibèrica

Després que la Comissió Europea donés llum verda al maig a l’anomenada “excepció ibèrica” presentada per Espanya i Portugal, comencen a arribar les factures amb el nou concepte aplicat. La mesura, que aplica un mecanisme de topall de preu al gas durant 12 mesos, té per objectiu limitar el preu del gas (un preu que influeix directament sobre el preu de la llum).

Però, per què una mesura que es va aprovar per protegir la ciutadania de les pujades de preu del sector energètic implica un cost extra? Des d’Ecoserveis expliquem amb detall les claus per entendre el funcionament de l’excepcionalitat ibèrica.

Què és l’excepcionalitat ibèrica?

El mercat elèctric espanyol és de tipus marginalista, és a dir, el preu de la llum el fixa (en cada tram horari) la font de producció més cara. Amb aquesta excepció, aprovada ara per Brussel·les, Espanya i Portugal podran limitar el preu del gas a 40 euros per megavat hora (MWh) al principi, i a 48,8 euros a mesura que vagin avançant els dotze mesos en els quals tindrà vigència l’excepció. És una gran rebaixa, ja que, actualment, el preu ronda els 75 euros. S’espera que la mesura freni en sec l’actual escalada de preus.

Què es va aprovar amb aquesta mesura?

Espanya i Portugal van demanar a la Unió Europea desvincular el preu del gas (que estava i continua estant disparat) del preu de l’electricitat per abaratir el rebut. A partir del 15 de maig de 2022 i fins a finals de maig de 2023 és aplicable el Reial decret llei 10/2022, de 13 de maig, pel qual s’estableix amb caràcter temporal un mecanisme d’ajust de costos de producció per a la reducció del preu de l’electricitat al mercat majorista que consisteix a posar topall al gas que s’utilitza per produir electricitat. Durant els 6 primers mesos estarà limitat a 40€/MWh i, a partir d’aleshores, anirà pujant 5€/mes fins a 70€/MWh. Com que les centrals de gas reportaran pèrdues, els ajustaments els paga el sistema o, com diu el text, les compensacions seran “assumides entre totes les unitats d’adquisició dels agents del mercat ibèric”.

Qui paga la compensació, la diferència entre el preu límit i el del mercat?

Els consumidors en modalitat de PVPC (Preu Voluntari al Petit Consumidor) i els del mercat lliure que hagin negociat noves condicions a partir del 26 d’abril del 2022. La resta s’anirà incorporant a la compensació a mesura que es renovin els contractes. Així que, si a la factura no apareix aquest nou concepte, és que encara no s’han renovat les condicions amb la comercialitzadora de mercat lliure (normalment es renoven anualment). En el cas dels contractes amb modalitat PVPC, el cost va integrat, de manera que no apareix una nova línia de facturació, però sí que augmenta el cost de proporció (podríem dir que es tracta d’un concepte que queda amagat).

Però, si pago per un nou concepte i pago encara més que abans, per què es parla de mesura de protecció?

A curt termini, la resposta seria que, sense aquesta mesura, estaríem pagant gairebé un 20% més. Això, de fet, és el que està passant a la resta dels països europeus. El preu del gas s’ha disparat els últims mesos i podem assegurar que, de no tenir l’excepcionalitat ibèrica, estaríem pagant molt més. Per aquest motiu la Comissió Europea està treballant en una “intervenció d’emergència” de cara a les pròximes setmanes de setembre.