Ciutat Meridiana: el barri més pobre de barcelona, també a nivell energètic

Ciutat Meridiana forma part del Districte Nou Barris de la ciutat de Barcelona. Aquest districte es troba situat a la part Nord de la ciutat, entre la Serra de Collserola, a l’Oest i el Districte de Sant Andreu a l’Est, limitant pel Sud amb el Districte Horta-Guinardó. Situat a la part més Nord de Nou Barris, juntament amb Vallbona i Torre Baró, el barri es troba envoltat de diverses infraestructures, via del tren i autopista, i té una orografia força accidentada.

Aquest barri va esser construït sobre uns terrenys que havien estat destinats per a la ubicació d’un cementiri, però considerat com un lloc massa humit va ser desaprovada la seva construcció, donant pas a una especulació urbanística amb l’edificació d’un conjunt de blocs d’habitatges situats sobre fortes pendents, amb orientació Nord i amb una manca de serveis urbans i equipaments bàsics.

A dia d’avui aquest barri és el més pobre de tota la ciutat de Barcelona (veure l’estadística per barris),  amb un índex IRF de 37,5 l’any 2012.

Ecoserveis, ja en l’any 2009, va elaborar un pla de xoc contra la pobresa energètica en aquest barri en el marc del projecte europeu EPEE, però llavors ningú reconeixia aquesta problemàtica. Tot i el poc suport, vam seguir treballant amb els Serveis Socials del barri, amb diferents entitats i amb els veïns oferint formació i informació bàsica en energia donada la situació d’urgència energètica.

Aquest 2014, en el marc del projecte Fuel Poverty Group  de la Fundación ABD i Ecoserveis, seguirem donant suport i assessorament energètic als usuaris que pateixen una situació de pobresa energètica a Ciutat Meridiana.

A continuació pots veure el programa Latituds sobre Pobresa Energètica estrenat el 5 de febrer de 2014 al canal 33: