Ecoserveis recolza la Vaga Mundial pel Clima

Sumem voluntats per a demanar l’abandonament de l’ús dels combustibles fòssils i l’adopció de fonts d’energia 100% renovables.

Ecoserveis, com tantes entitats al voltant del món, dóna suport a la vaga pel clima convocada per la joventut organitzada a través del moviment Fridays for Future (FFF). Què vol dir això? quin manifest hem signat? això té alguna cosa a veure amb els joves i el clima? Aquest article breu pretén oferir algunes respostes a preguntes que creiem essencials per a qualsevol persona o organització que vulgui afegir-se a la vaga i entendre perquè i en quin context ho fem nosaltres.

La vaga: 20 o 27 de setembre?

Potser has sentit a parlar que hi ha vaga el 20 de setembre i també el 27. Quin és el  dia correcte? Tots dos! Tant el 20 com el 27 són divendres i, per això, ambdós queren inclosos en el context de la 57a i 58a vaga pel clima dels FFF, aquest moviment estudiantil iniciat per la ja mundialment reconeguda Greta Thunberg qui va començar la primera vaga pel clima davant del parlament suec a l’agost de 2018.

Ara bé, aquests dos divendres coincideixen amb l’obertura i el tancament d’una setmana plena d’accions pel clima. Al llarg d’aquesta setmana s’han organitzat esdeveniments d’abast internacional i local al voltant d’un objectiu comú: reclamar acció per a impedir el canvi climàtic o com ja comencem cada vegada més a anomenar-lo, l’emergència climàtica.

Emergència climàtica?

Sí, el 7 d’octubre de 2019 farà un any que l’IPCC (el Panell Intergovernamental de Canvi Climàtic per les seves sigles en anglès) va publicar un informe on mostrava que ens queden 12 anys (ara 11) per limitar l’augment de la temperatura a 1,5ºC. Això, tal i com informen requereix que de transicions ràpides i de gran abast on les emissions netes globals de diòxid de carboni (CO2) causades per l’ésser humà haurien de caure fins a 0 a l’any 2050 i la resta d’emissions s’haurien de treure de l’atmosfera. Bé, doncs. Fem-ho ja, no?

Exacte! Fem-ho. Però… com?

Aquestes notícies de l’IPCC no són una novetat. Fa anys que aquest grup d’especialistes en diversos àmbits científics es reuneixen i donen informació als governs! I les Nacions Unides cada any celebren una cimera per parlar de com limitar les emissions de CO2. Tanmateix, a banda de promeses i bones intencions poc s’ha fet a nivell polític. Podríem dedicar molt d’espai i temps a parlar de l’impacte real de les cimeres i de qui és responsable de la situació actual, però el moviment juvenil s’ha avançat i diuen que el com no és el més important: el que volen és que es faci el que calgui per a aturar i revertir l’estat actual de les coses. No s’està fent res limitar les emissions. Aquesta és la seva principal denúncia. I són ells, afirmen, els que en patiran més les conseqüències.

I aquesta n’és la raó? Sí, per això es fa la vaga

Perquè les entitats que treballem en aquest sector ens unim a les joves i els joves que reclamen que es faci més i millor, que hi hagi líders polítics que apostin per una transició cap a un futur lliure de petroli (principal causant del CO2).

Què fem des d’Ecoserveis? Què hi pots fer tu?

Ecoserveis recolzarà les activitats convocades entre el 20 i el 27 de setembre:

Per a facilitar la teva participació en la vaga, aquí et deixem un resum de què hi ha a l’abast tant per a organitzacions com per a individus. Ens veiem a la marxa a Barcelona!

Convoca: Fridays for Future

Promou: FFF, Alianza por el Clima, Alianza por la Emergencia Climática, 2020 Rebelión por el Clima

  • Signa el manifest.
    Promou: FFF
  • Afegeix-te o dóna suport a la vaga estudiantil.
    Convoquen: Associació d’Estudiants Progressistes (AEP), Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC) i Som Energia.
  • Fes una aturada a la teva feina.
    Convoquen: Diferents sindicats.

Més info: www.emergenciaclimatica.net