1r Congrés Català de Pobresa Energètica

    • Sabadell acollirà el 1r Congrés Català de Pobresa Energètica, un espai de reflexió d’àmbit català

Tindrà lloc el 3 i 4 de novembre i la inscripció –que serà gratuïta– ja està oberta

Els dies 3 i 4 de novembre del 2016 la Fira Sabadell acollirà el 1r Congrés Català de Pobresa Energètica (CCPE), un espai de debat i reflexió entorn de la lluita contra la vulnerabilitat energètica. Amb l’objectiu d’oferir solucions a problemes concrets, els ajuntaments de Sabadell, Barcelona i Badalona, la Diputació de Barcelona, l’associació Ecoserveis i la Taula del Tercer Sector coorganitzen aquest primer congrés a escala catalana.

El congrés el van presentar ahir en roda de premsa Laia Ortiz, tinenta d’alcalde de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona; Joan Berlanga, tinent d’alcalde i regidor de Sostenibilitat de Sabadell; Àlex Mañas, tinent d’alcalde i regidor de l’àrea de Badalona Pròspera i Sostenible; Maite Fandos, diputada de l’àrea de Benestar Social de la Diputació de Barcelona; Cristina Ramos, responsable de projectes d’Ecoserveis, i Felisa Pérez, membre de la junta directiva de la Taula del Tercer Sector.

A Catalunya, la pobresa energètica ha crescut en els darrers anys: el 10,9% de llars declaren que no poden mantenir l’habitatge a una temperatura adequada, una xifra que s’ha duplicat respecte a l’any 2008. Aquesta és una de les conseqüències de l’increment de la pobresa econòmica: un 20,9% de les llars es troben en situació de pobresa, un 26% en risc d’exclusió social (IDESCAT, 2014) i un 12,9% arriba amb molta dificultat a fi de mes. Quant a la taxa AROPE, indicador del risc de pobresa en persones que viuen en llars amb intensitat de treball molt baixa i/o de privació material severa, es fixa en un 23,5%. Concretament, és la proporció de la població que o està per sota del llindar de risc de pobresa (19%) o viu en llars amb baixa intensitat (8,8%) o viu en llars amb privació material severa (7,6%) (IDESCAT, 2015)

A més, un factor accelerador d’aquest procés és l’elevat preu de l’energia i les deficiències energètiques que presenta el parc d’habitatges. Un 50% dels habitatges de l’estat s’han construït sense criteris d’eficiència energètica (INE, 2014) i un 17,1% presenten humitat, goteres o altres problemes d’aïllament (Unió Europea, 2014).

El resultat és l’augment de la pobresa energètica, que genera impactes en l’ambiental, sobre la salut i la qualitat de vida.

Jornades de debat
El congrés es farà a Fira Sabadell i oferirà diverses activitats de debat i reflexió paral·leles entorn dels reptes, dilemes, taules rodones i zona expositiva que es presenten al voltant de la problemàtica de la lluita contra la pobresa energètica.
Comptarà previsiblement amb més de 90 ponents, taules rodones, solucions i tallers demostratius a problemes tècnics, així com aspectes més de caire ètic, jurídic i reivindicatius.

Els professionals dels sectors públics i privat, així com el públic interessat, hi podrà participar per mitjà de la llista de reptes i dilemes plantejats al web www.congrespobresaenergetica.cat i presencialment en les dues jornades d’activitats. Les inscripcions resten obertes des del 5 de juliol. La inscripció és gratuïta, tot i que les places són limitades.

El projecte es completarà amb l’edició d’una publicació posterior que reculli de forma sintètica l’estat de la qüestió del sector en l’àmbit català.

Queda oberta la possibilitat de poder patrocinar l’esdeveniment en tres categories, a partir de 500 euros, i alhora, presentar ponències i/o rollups. De forma complementària, l’organització fa una crida al voluntariat per tal que pugui aportar recursos humans per fer operativa l’atenció i bona gestió dels més de 350 assistents previstos.

Més informació i contacte de premsa:
www.congrespobresaenergetica.cat
info@congrespobresaenergetica.cat
premsa@congrespobresaenergetica.cat

Tags: